Linkovi

Predsednik Buš i predstavnici demokrata u Kongresu SAD i dalje različito o Iraku


Američki predsednik Džordž Buš i predstavnici demokrata u Kongresu SAD, nisu uspeli da prevazidju neslaganja oko finansiranja rata u Iraku. Predsednik se u Beloj kući sastao sa predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi i liderom većine u Senatu, koju čine demokrate, Harijem Ridom, kao i članovima Kongresa iz redova republikanaca.

Vodje demokrata u Kongresu su nakon sastanka rekli da će nastaviti da insistiraju na zakonu koji pored dodatnih sredstava za rat u Iraku predvidja i rok za povlačenje američkih snaga iz te zemlje. Oni su izrazili nadu da će predsednik potpisati takav zakon, ali je Bela kuća saopštila da predsednik to neće učiniti. Nensi Pelosi je rekla da je sastanak sa predsednikom bio produktivan, ali je naglasila da demokrate neće dozvoliti Bušu da drži snage u Iraku beskonačno.

"Nećemo dati predsedniku blanko ček, ali smo voljni da saradjujemo s njim kako bi postigli dogovor", rekla je Pelosi.

Ona je pozdravila održavanje sastanka u Beloj kući, ocenivši da je to "istorijska prilika za izvršnu vlast, predsednika i Kongres da zajedno rade kako bi zaustavili ovaj rat, osigurali bezbednost za svoju zemlji i stabilnost u regionu". Predstavnici republikanaca su ocenili da rokovi za povlačenje vojnika iz Iraka predstavljaju "datume za predaju" i dodali da Buš nikada neće pristati na to.

XS
SM
MD
LG