Linkovi

Deca u SAD «poludela» za novom igračkom «Webkinz»


Igračke se zovu «Webkinz» i izgledaju kao obične plišane životinje, ali svaka ima tajni kod koji detetu omogućuje da je «usvoji» na specijalnom sajtu na Internetu. «Webkinz» razvijaju osećaj odgovornosti kod svojih mladih vlasnika, ali roditelje brine što njihova deca provode još više vremena ispred kompjutera.

«U ponedeljak smo dobili 300 vebkinza i rasprodali smo ih za jedan dan»... «90 puta dnevno neko pita da li imamo vebkinze...»... pričaju svja iskustva prodavačice, koje kažu da ne mogu da dovoljno brzo iznesu nove igračke na police. Kada je jedna zakasnela isporuka konačno stigla u prodavnicu u Milburnu, u Nju Džersiju, «vebkinzi» su se rasprodali za dva sata.

«Webkinz» su najnovija pomama na tržištu za decu. One objedinjuju video igrice, mekane životinje o kojima deca vole da se staraju, kao i interakciju na Internetu», kaže predstavnica industrije igračaka Edrijen Citrin.

«Možete da se igrate sa njima na kompjuteru ili igrate kao sa plišanim životinjama» objašnjava 9-godišnja Zoi dok 6-godišnja Džejn kaže da spava sa svojom igračkom kad nije za kompjuterom.

Na vebsajtu Webkins.com, deca igraju igrice da bi «zaradila» virtuelni novac, koji zatim troše na hranu, garderobu i igračke za Internet kuću svog ljubimca. Deca vode računa o «vebkinzima» kao da su živa bića.

«Volim da im kupujem stvari, na primer trambulinu da mogu da skaču».

«Ja ih hranim zdravom hranom...» pričaju vlasnici Vebkinza.

To je jedan kompletan virtuelni svet koji neku decu drži satima prikovanim za kompjuter.

«Toliko toga možete da uradite na vebsajtu, i sa samom životinjom...», kaže Emili Fajgelman.

Medjutim, neki roditelji se pitaju da li njihova deca postaju ovisna o Internetu, s obzirom koliko vremena provode ispred računara.

«To je još jedna stvar koja ih sprečava da izadju napolje ili pročitaju knjigu», kaže Džodi Bouks dok druga mama, Ajrin Hajfec dodaje da su njena deca na kompjuteru od kad se vrate iz škole dok im ona ne zapreti da urade domaći zadatak ili će im zabraniti da koriste kompjuter do kraja dana.»

XS
SM
MD
LG