Linkovi

Nezavisno od Njujorka, Savet Evrope provodi svoj plan za Kosovo


Tokom proletnog zasednja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, generalni sekretar organizacije, Teri Dejvis ukazao da će, bez obzira kakva bude odluka Saveta bezbednosti UN o Kosovu, Savet Evrope nastaviti da radi na programu- budućnosti za stanovnike Kosova bez mržnje i etničkog nasilja. Danas su učesnici Parlamentarne skupštine i podržali zahtev Crne Gore za članstvo u Savetu- konačnu odluku o njenom prijemu trebao bi doneti Komitet ministara na majskm zasedanju.

Generalnio sekretar Saveta Evrope, Teri Dejvis, je danas, u pauzi proletnog zasedanja Parlamnetarne skupštine ove organizacije, izjavio kako će konačna sudbina Kosova zavisiti od samih njegovih stanovnika i uspešnosti njihovog nastojanja da žive život u kojem neće biti mržnje i etničkog nasilja - ukoliko ne budu imali snage da se izbore za to, upozorava generalni sekretar Saveta, Kosovo će postati zatvor za sve, bez obzira pripadali etničkoj većini ili manjini, i bez obzira kakvu odluku o Kosovu budu donele članice Saveta bezbednosti UN-a.

Nezavisno od Njujorka, Savet Evrope provodi svoj plan za Kosovo - radi na pomirenju, provodeći projekte ljudskih prava, obrazovanja, decentralizacije i zaštite kulturne baštine.
Inače, tokom današnjeg rada Parlamentarne skuštine, podržan je zahtev Crne Gore da postane 47 članica Saveta Evrope - poslanici su tako prihvatili preporuku Političkog komiteta, a rečeno je i da je CG značajno napredovala na polju vladavine prava i uopšte u stvaranju pravne države. Konačnu odluku o tome doneće Komitet ministara, mada niko ne sumnje da će se ova, kako je danas rečeno, uspešna evropska priča, koja bi mogla da bude primer regionu kao miltikulturno i multietničko društvo, završiti podizanjem 47. zastave ispred sedišta Saveta Evrope u Strazburu.

XS
SM
MD
LG