Linkovi

Medicinski profesionalci rade na dopuni klasifikacije bolesti


Medicinski profesionalci sa svih strana sveta, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, rade na dopuni medjunarodne klasifikacije bolesti. Na jednoj Internet stranici, svako može da predloži, uz dokaze, novu klasifikaciju bolesti u prvom takvom svetskom poduhvatu od 1989. godine. Lista bi trebalo da postane medicinska verzija Vikipedije, onlajn enciklopedije.

Svetska zdravstvena organizacija nada se da će biti napravljen globalni standard za medicinsku i zdravstvenu statistiku koji će biti dostupan ne samo medicinskim profesionalcima već i javnosti uopšte. Medjunarodna klasifikacija bolesti, ili kako se naziva ICD, je lista koja sadrži sve moguche medicinske poremechaje, od povreda glave i raka, do invaliditeta. Lista je započeta u 19. veku i širom sveta su je koristili lekari i bolnice kako bi ustanovili stanje pacijenata. Ona je obnovljena poslednji put pre dve decenije, a neke zemlje kao što su Australija, Kanada i Sjedinjene Države prepravile su sopstvene standarde. SZO je saopštila da će zemlje svoje podatke uneti putem interneta u novu verziju nazvanu ICD-10 plus. Japan je domaćin ovonedeljnog sastanka o reviziji liste koji se odrzzava u Tokiju. Doktor Sejgalin Ejmi, iz ICD grupe za reviziju, kaže da u svetu već registrovano 7 hiljada retkih bolesti, koje su teške i često fatalne. One pogadjaju 3 odsto ukupne svetske populacije i 25 odsto hospitalizacije u u dečijim bolnicama razvijenih zemalja izazvano je tim bolestim, kaže dr. Ejmi.

»Na polju retkih oboljenja, svake godine se pojavi 2 stotine novih bolesti. Zato moramo da nastavimo da čuvamo te nove informacije, jer u suprotnom ti pacijenti ostaju nevidljivi.»

Registar bolesti koji će biti napravljen posle ovog projekta, nazvan ICD-11, koristiće priloge mnogih autora. To će omogućiti Svetskoj zdravstvenoj organizaciji da sačini medicinsku verziju Vikipedije, Web stranice koja nudi enciklopedijske informacije na Internetu. SZO kaže da je sledeća prepreka kako da se lista učini dostupnom zemljama trećeg sveta. Poslednja verzija korišćena je u oko 110 zemalja, ali u nerazvijenim zemljama, onima kojima je lista najviše potrebna, korišćena je najmanje.

XS
SM
MD
LG