Linkovi

Predsednik Buš suočen sa važnim političkim izazovima na dva fronta


Predsednik Buš treba da se sastane sa vodjama demokratske većine u Kongresu radi razgovora o spornom zakonskom predlogu kojim treba da se odobre sredstava za ratove u Iraku i Avganistanu. Demokrate traže da se tim zakonskim predlogom odredi i vremenski rok za povlačenje američkih vojnika iz Iraka početkom iduće godine, dok predsednik Buš tvrdi da bi postavljanje roka značilo ozakoniti poraz i osakakti napore SAD u Iraku.

”Ako ne pobedimo teroriste i ekstremiste u Iraku, oni nas neće ostaviti na miru. Oni će nas pratite do Amerike.”

Demokrate priznaju da nemaju dvotrećinsku većinu da bi nadglasali veto koji predsednik Buš namerava da uloži na taj zakonski predlog. Medjutim, demokrate takodje žele da se tim zakonskim predlogom odrazi nezadovoljstvo američke javnosti ratom, kao i činjenica da su upravo zbog tog nezadovoljstva prošle godine postali većina u Kongresu. Demokratski senator Karl Levin iz Mičigena ovako je to definisao:

“Predsedniku je novembra prošle godine narod rekao da želi promenu kurs akcije u Iraku. On to nije učinio; još više nas vojno upleo, mada ne postoji vojna solucija. Mi ćemo nastojati da iskoristimo ovu priliku da bismo promenili kurs akcije.”

A sekretar za pravosudje, Alberto Gonzales, danas će na pretresu u Senatu pokušati da uveri senatore iz obe stranke da bi trebalo da ostane na svom položaju. Gonzales je izložen kritici zbog uloge u prošlogodišnjem kontroverznom otpuštanju osam američkih javnih tužilaca. Sekretarijat za pravosudje preduzeo je neobičan korak i unapred objavio iskaz sekretara za pravosudje: Gonzales priznaje da je počinio neke greške ali da nije učinio ništa čime bi se dala opravdati njegova ostavka, koju nekoliko zakonodavaca zahteva.

“ Prihvatam odgovornost i predan sam svom poslu. Nameravan da nastavim rad za dobrobit američkog naroda.”

Očekuje se da će Gonzel biti podvrgnut oštrom ispitivanju, posebno od strane demokrata, zbog sumnji da su javni tužioci uklonjeni sa položja iz političkih razloga. Demokrta iz Vermonta, Patrik Lihi, predsedava u senatskim Odboru za pravosudje.

“Sekretara za pravosudje imenuje predsednik. Ali pravosudni sistem nije je tu da služi bilo kom pojedincu u ovoj zemlji; tu je za sve nas.”

XS
SM
MD
LG