Linkovi

Predsednik Buš vrši pritisak na Kongres da odobri finansiranje rata


Predsednik Buš je pozvao u Belu kuću porodice nekolicine američkoih vojnika koji se bore u Iraku, što predstavlja najnoviji korak u predsednikovim nastojanjima da navede Kongres da odobri sredstva za rat u Iraku, ne povezujući ih sa odredjivanjem roka za povlačenje trupa iz Iraka.

Poruka Kongresu je bila ista, ali njen ton je bio drugačiji: mnogo više lične prirode i lišen zvanične retorike. U prisustvu roditelja, dece i supružnika američkih vojnika stacioniranih u Iraku, prdsednik Buš se osvrnuo na njihove porodične priče, njihovu podršku vojnicima na frontu i -- njihove žrtve...

“Najbliži mnogih danas ovde prisutnih nalaze se u opasnosti. Neki od prisutnih izgubili su svoje najmilije. Svi su danas ovde u Vašingtonu sa porukom za izabrane lidere svoje zemlje koja glasi: našim trupama su potrebna sredstva, oprema i oružje za borbu protiv neprijatelja.”

Predsednik Buš je ponovo optužio demokrate u Kongresu da igraju političke igre, povezujući finansiranje rata u iznosu od 100 milijardi dolara sa odredjivanjem vremenskog roka za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

“Kongres treba da ostavi stranačko prepucavanje po strani i da mi pošalje zakonski predlog koji mogu da potpišem u zakon, kako bi naše snage dobile ono što im je potrebno, a komandanti imali fleksibilnost koja im je neophodna da bi obavili svoju misiju.”

U medjuvremenu, vodja demokratske većine u Senatu, senator Heri Rid, izjavio je da će se demokrate u Kongresu postarati za to da američki vojnici dobiju sve što im je potrebno. Ali, dodao je on, kontroverznim zakonskim predlogom Kongres prenosi predsedniku poruku američkog naroda.

“Presednik će narednih dana morati da donese odluku -- da li da se uporno drži propale politike koja je naše snage uvukla u ovaj bezizlazni gradjanski rat, ili da saradjuje sa dvostranačkom većinom u Kongresu i učini zemlju bezbednijom.”

Senator Rid ukazuje da demokrate ostaju pri svojoj verziji zakonskog predloga iako se očekuje da će predsednik uložiti veto. Demokratski senator Karl Levin ukazuje da demokrate nemaju dvotrećinsku većinu kojim bi nadglasali predsednički veto, ali da će usvojiti dodatni zakonski predlog koji se neće direktno odnositi na povlačenje trupa već će odrediti standarde koje iračka vlada mora da ispuni i odredjenom roku kako bi se američki vojnici vratili kući.

XS
SM
MD
LG