Linkovi

Beogradu kritikuje najavu SAD da će podržati deklaraciju naroda Kosova


Zvaničnici vlasti u Beogradu kritikovali izjavu američkog državnog podsekretara Nikolasa Bernsa da će SAD podržati deklaraciju naroda Kosova o nezavisnosti ako u Savetu bezbednosti UN ne bude usvojena nova rezolucija.

Predsednik Srbije Boris Tadić naveo je u pisanoj izjavi da svaka unilateralna odluka o budućem statusu Kosova, doneta mimo Saveta bezbednosti UN, predstavlja kršenje međunarodnog prava i ponovio da će se Srbija svim diplomatskim i pravnim sredstvima boriti za svje državne i nacionalne interese i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Istim povodom oglasila se i Vlada Srbije saopštenjem u kome se kaže da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu ima obavezujuću snagu za sve članice UN i upozorava da bi Beograd u potpunosti kao ništavno odbacio svako priznanje nezavisnosti Pokrajine.

Analitičari ukazuju da izjavom Nikolasa Bernsa zvanični Vašington šalje poruku Moskvi i Beogradu da će SAD biti aktivne u daljem rešavanju statusa Kosova i da to predstavlja poziv za dalje razgovore. Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da u tom kontekstu treba uskoro očekivati i predlog američke Rezolucije o Kosovu, a povodom saopštenja Vlade na izjavu Nikolasa Bernsa kaže da ne može da bude srećan zbog načina na koji je to Vlada Srbije shvatila i da smatra da ona uopšte nije trebala da reaguje.


XS
SM
MD
LG