Linkovi

UNHCR: Nije dovoljno pažnje usmereno na humanitarnu krizu u Iraku


Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš pozvao je na veće napore od strane medjunarodne zajednice u cilju pružanja pomoći milionima Iračana koji su raseljeni zbog rata. Gutereš je uputio taj poziv na konferenciji u Ženevi, koju je organizovao UNHCR, kako bi se svetska javnost upoznala sa položajem skoro 4 miliona izbeglica i raseljenih u Iraku i susednim zemljama.

U video prilogu, nekoliko iračkih izbeglica, skrivenih lica, govori o strahu, progonu i osećanju beznadja koji su ih primorali da odu u druge zemlje. Oni govore o potresnim pričama o članovima porodice koje su ostavili za sobom - o sektaškom nasilju koje razdvaja sunite i šiite koji su ranije živeli zajedno u miru. Oni kažu da je život izbeglica veoma težak i da žele da mogu da se vrate kući. Visoki komesar UN za izbeglice, Antonio Gutereš, kaže da je Irački rat verovatno najpoznatiji konflikt na svetu, ali da nije dovoljno pažnje usmereno na humanitarnu krizu. On smatra da ne bi trebalo prevideti razmere problema.

«Razmere problema govore same za sebe. Oko 1,9 miliona trenutno je raseljeno unutar zemlje, a više od dva miliona otišlo je van zemlje».

Gutereš je naznačio da su se mnogi Iračani raselili pre pada Sadama Huseina 2003. Tokom dve godine nakon američko-koalicione invazije više od 300 hiljada Iračana se vratilo kući i počelo da uspostavlja normalan život. Medjutim, taj trend se drastično preokrenuo posle bombaškog napada na čuvenu šiitsku džamiju u Samari u februaru 2006. Sada, kaže Gutereš, više od 50 hiljada ljudi mesečno napušta svoje domove.

«Ako ovo masovno raseljavanje prolazi u velikoj meri neprimetno, to je delom i zato što većina izbeglica ne ide u izbegličke kampove, već ih primaju lokalne zajednice, u Iraku i susednim zemljama. To je najveći urbani egzodus do sada».

Gutereš je naglasio da je većina iračkih izbeglica otišla u Siriju i Jordan, koje više ne mogu da se izbore sa tako velikim brojem pridošlica. On je naveo da je tim zemljama potrebna medjunarodna podrška i da će jedino političko rešenje razrešiti iračku tragičnu situaciju. U medjuvremenu, naglasio je Gutereš, granice moraju da ostanu otvorene kako bi Iračani, u potrazi za bezbednošću, mogli da napuste zemlju. Ni pod kojim uslovima, rekao je, oni ne bi trebalo da budu primorani da se vrate nazad u opasnost.

XS
SM
MD
LG