Linkovi

Tužilaštvo Haškog tribunala odbacilo Najsove tvrdnje kao neistinite


Tužilaštvo Haškog tribunala danas je "najenegričnije odbacilo" kao "neistinite" tvrdnje bivšeg tužioca Džefrija Najsa da je imalo nagodbu sa vlastima u Beogradu o uskraćivanju dokumenata Medjunarodnom sudu pravde u Hagu.

"Tužilaštvo Haškog tribunala najenergičnije odbacuje navode da je na bilo koji način bilo uključeno u skrivanje dokumenata od Medjunarodnog suda pravde, ili da jebilo u bilo kakvom dogovoru s vlastima u Beogradu", piše u saopštenju kancelarije Karle del Ponte u kojem se nijednom izričito ne spominje Najsovo ime.

U saopštenju se naglašava da je "svaka tvrdnja da je Tužilaštvo uključeno u skrivanje dokaza u potpunosti neistinita". Tužilaštvo podvlači da "nema nadležnost i nije uključeno u postupke pred Medjunarodnim sudom pravde... Kada se radi o Medjunarodnom sudu pravde, odgovornost je te institucije da utvrdi koje će dokazne materijale razmatrati i da zatraži dokumente koji su joj potrebni".

"To nije i ne može biti odgovornost Haškog tribunala, ni njegovog Tužilaštva. Kao što se može pročitati u njegovoj presudi, Medjunarodni sud pravde je odlučio da ne zatraži dokumente o kojima je reč", naglašava se u saopštenju. Tužilaštvo podseća i da po pravilima Tribunala odluku o zaštitnim merama koje sprečavaju objavljivanje dokumenata donose "isključivo sudije", a ne bilo koja strana u postupku, na zahtev država radi zaštite nacionalne sigurnosti.

Najs, koji je bio glavni tužilac na sudjenju bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću, tvrdio je u pismu jučerašnjem zagrebačkom "Jutarnjem listu" da je Del Ponteova postigla nagodbu koja nije imala nikakvu pravnu osnovu i koja je Beogradu poslužila da prikrije dokaze o umešanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od Medjunarodnog suda pravde. Ti dokazi bili su, po njegovoj tvrdnji, sadržani u zapisnicima Vrhovnog saveta odbrane koje je Beograd dostavio Tribunalu uz uslov da budu upotrebljeni na sudjenju Miloševiću iza zatvorenih vrata.

"Nagodba Karle del Ponte s Beogradom nije imala nikakvu pravnu osnovu. To je bio nepotreban 'dil' koji je Beogradu služio samo da prikrije dokaze o umešanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od Medjunarodnog suda pravde, ali i od vlastite javnosti", napisao je Najs. Slične tvrdnje nedavno je objavio i "Njujork tajms". Najs je Tribunal napustio posle smrti Miloševića u martu prošle godine.

XS
SM
MD
LG