Linkovi

Handelsblat: Cobel prekršio pravila, ali verovatno bez sankcija


Nemački dnevnik "Handelsblat"ocenio je danas da je ambasador Nemačke u Srbiji
Andreas Cobel doduše prekršio osnovna pravila svog "zanata", ali da po svoj prilici ne mora da strahuje od sankcija Ministarstva inostranih poslova u Berlinu.

U tekstu pod naslovom "Mešanje dozvoljeno, ali molimo diplomatski", navodi se da je nemačko ministarstvo inostranih poslova još u vreme prošlog sefa diplomatije Joške Fišera svojim ambasadorima preporučila "public diplomacy" kao stil rada. To znači da je "slika mirnog ambasadora koji deluje samo iza kulisa i eventualno prosledjuje demarše, organizuje prijeme i piše ulepšane izveštaje o zemlji u koju je poslat, za nemačku diplomatiju već odavno prošlost".

"Zapravo je Cobel povredio osnovna pravila svog zanata. Jer diplomate, za razliku od političara, ne treba sami da proizvode vesti. Ali sa sankcijama Cobel po svoj prilici ne mora da računa. Čak i ako je u pomenutoj diskusiji (na Forumu za medjunarodne odnose Evropskog pokreta) možda nastupio previše otvoreno, izričito je poželjno da se Cobel uključuje u javne i osetljive rasprave", navodi "Handelsblat".

List citira Martina Jegera, portparola sadašnjeg šefa diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera koji kaže da nemački MIP "izričito podstiče ambasadore da se uključuju u raspravu sa društvom i medijima u zemljama u koje su upućeni".

"Pri tome je svakako jasno da odatle pa do 'mešanja u unutrašnje stvari' može da vodi samo jedan mali korak. Za razliku od ranijih vremena, sada kao idealan ambasador slovi onaj koji govori jezik zemlje u koju je upućen i koji može da nastupa i u TV emisijama", navodi "Handelsblat".

List je istovremeno podsetio da Cobel nije prvi nemački ambasader koji se zamerio u inostranstvu. Navedeni su primeri ambasadora u Libanu Marijusa Hasa koji se našao izmedju dve vatre, pristalica i protivnika premijera Fuada Siniore, kao i ambasadora u Londonu Wolfganga Išingera. Tokom rata u Iraku, Išinger (koji je bio i nemački pregovarač u vreme pravljenja Dejtonskog sporazuma) je znao veoma jasno i oštro da kritikuje ovu vojnu akciju kojoj se Nemačka, za razliku od Velike Britanije, protivila i u kojoj nije učestvovala.

XS
SM
MD
LG