Linkovi

Čejni: Demokrate u Kongresu hoće da prekinu finansiranje trupa


Bela kuća i Kongres počinju da razmatraju posledice sadašnjeg spora oko zakonskog predloga za finansiranje rata u Iraku. Predsednik Buš će narednih dana sesti sa kongresnim liderima da bi prvi put sasvim određeno razgovarao o sporu oko specijalnog zakona kojim treba da se obezbedi novac za finansiranje rata u Iraku. Demokratska većina u Predstavničkom domu i Senatu traži da budžetski predlog u iznosu od stotinu milijardi dolara sadri vremenske odrednice za povlačenje američkih trupa iz Iraka. Predsednik kaže da je to neprihvatljivo, ukazujući da vođstvo Demokratske partije u Kongresu vrši pritisak da se takav zakonski predlog prihvati da bi dobilo političke poene. U intervjuu koji je emitovan na programu televizije CBS, Suoči se s nacijom, potpredsednik Ričard Čejni je predvideo da će Demokrate da ustuknu.

«Ne mislim da većina Demokrata u Kongresu hoće da ostavi američke borbene snage na udaru bez sredstava koja su im potrebna.»

Potpredsednik Čejni je rekao da će sastanak dve strane u Beloj kući koji treba da se održi u sredu, biti prilika da učesnici bolje razumeju uzajamne stavove. Administracija predsednika Buša naglašava da se tu ne radi o pregovorima sa Kongresom o povlačenju trupa. Međutim Čeni je objasnio da zvaničnici administracije žele da razgovaraju sa kongresnim liderima da bi pokušali - kako se izrazio – da razrade način na koji bi moglo da se dođe do zakonskog predloga koji predsednik može da potpiše.

«Rekao bih da je činjenica da većina Demokata na drugoj strani sale, kada prođe kroz ceo postupak i bude joj jasno da će predsednik da stavi veto na odredbu koju traži i bude jasno da nema dovoljan broj glasova da prevaziđe taj veto, da će nam tada ponuditi zakonski predlog koji ima apsolutno suštinski značaj.»

Čejni je rekao da pojedini lideri Demokrata u Kongresu hoće da prekinu celokupno finansiranje trupa, što bi bilo veoma neodgovorno. Ipak, potpredsednik je zapazio da demokratski predsednik senatskog Odbora za oružane snage, Karl Levin, obećava da će novac za finansiranje rata biti obezbeđen. Levin je na današnjem programu televizije Foks rekao da su zakonodavci sasvim svesni da Demokrate neće moći da prikupe dvotrećinsku većinu potrebnu za prevazilaženje predsednikovog veta. On je nagovestio da se već razmatra mogućnost izlaska sa drugim zakonskim predlogom koji ne bi sadržao odrednicu o povlačenju trupa, ali bi ipak sadržao neka merila.

«Nadamo se da bismo onda poslali predsedniku nešto sasvim određeno u pogledu nekih merila, što je drugi najbolji način vršenja pritiska na njega da izvrši pritisak na Iračane.»

Zagovornici takvih merila veruju da bi zahtev da Iračka vlada ispuni rokove ili nekakva merila - za preuzimanje bezbednosti od američkih trupa, omogućio skoriji povratak američkih snaga. Senator Levin kaže da Iračka vlada mora da shvati da američko angažovanje nije beskrajno. On je zaključio da Iračani moraju da dostignu sopstvene ciljeve u pogledu političkog sporazuma koji će obuhvatiti sve - od podele vlasti do raspodele iračkih prihoda od nafte.

XS
SM
MD
LG