Linkovi

Globalno zagrevanje postalo ovih dana vruća tema u Vašingtonu


Prošlog meseca, bivši podpredsednik Al Gor je upozorio američki Kongres o efektima klimatskih promena. Dva istaknuta američka političara, jedan demokrata, a drugi republikanac, nedavno su vodili oštru debatu o tom pitanju i mogućim rešenjima.

Bila je to debata o globalnom zagrevanju izmedju demokratskog senatora Džona Kerija iz Masačusetsa i bivšeg spikera Predstavničkog doma, Njuta Gingriča iz Džordžije. Keri je nedavno napisao knjigu o čovekovoj sredini i kaže da Sjedinjene Države moraju da preuzmu vodeću ulogu u uspostavljanju standarda za ograničenje ispuštanja u atmosferu ugljen dioksida koji, kako naučnici kažu, uzrokuje globalno zagrevanje:

”Verujem da ćemo, ako na domaćem terenu preuzmemo rukovodeću ulogu i uspostavimo standarade, imati čiste ruke i s punim pravom moći da se u tom smislu obratimo Indiji i Kini kako bi udružili čitav svet. Oni čekaju na našu rukovodeću ulogu i ona je od kritične važnosti.“

Bivši kongresmen Gingrič se slaže da je globalno zagrevanje zahteva hitnu pažnju, što je gledište koje ne dele svi konzervativci:

”Postoji dovoljno dokaza da bi trebalo da preduzmeno najefikasnije moguće korake kako bi se smanjila emisija ugljen dioksida u atmosferu.“

Medjutim, Gingrič se ne slaže sa Kerijem o rešenjima problema. Keri insistira da vlada uspostavi nove ekološke standarde koji bi ograničili emisije ugljen dioksida u privatnoj industriji. Gingrič se pak zalaže za dobrovoljne mere, uključujući ekonomske inicijative, poput poreskih olakšica, koji bi podstakli pozotivne pormene kod biznisa i potrošača:

”Onog trenutka kad pružite olakšice, pojaviće se 50 hiljada preduzetnika koji će da mozgaju o tome kako da se domognu tog novca.“

Senator Keri baca akcenat na, kako ga zove, striktni tržišni pristup rešenju tog problema. Keri kaže da je, istorijski, do akcije na ekološkom planu dolazilo angažmanom vlasti i ukazuje na ekološke pokrete koji su razvijeni u Sjedinjenim Državama krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih:

”Tada smo doneli zakon o čistoj vodi, zakon o čistom vazduhu, zakon o bezbednoj pijaćoj vodi, zakon o zaštiti sisara, zakon o menadžmentu priobalne zone i tada je, konačno, Ričard Nikson osnovao Agenciju za zaštitu čovekove sredine, jer su ljudi ustali i rekli da to žele, a ne zato što je tržište dobrovoljno preduzelo sve navedene mere.“

Keri i Gingrič se slažu da je važno podstaći industrijske gigante poput Kine i Indije da učestvuju u nastojanjima da se zaustave klimatske promene. Neobična Keri - Gingrič debata o klimatskim promenama održana je u Vašingtonu, a sponzori su bili Njujorški univerzitet i istraživačke organizacije Brukings institucija i Rend Korporacija.

XS
SM
MD
LG