Linkovi

Džudi Bat: Za Crnu Goru važna jaka opozicija i promena vlasti


Za Crnu Goru je sada važno da dobije jaku opoziciju i da dođe do stvarne promjene vlasti, jer bi joj potpuno nova vlada dobro došla, ocijenila je u izjavi za crnogorske medije ekspert pariskog Instituta za bezbjedonosne studije Evropske unije Džudi Bat.

"Kada su jedna ili dvije partije dugo na vlasti, onda to nije zdravo na dugi rok", rekla je Bat.

Komentarišući činjenicu da će predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović uskoro biti reizabran za lidera stranke, ona je kazala da možda "slijedi druga ili treća etapa Đukanovićeve ere". Navodeći da nije iznenađena Đukanovićevim potezom, jer je pokazao da je efikasan političar, ona je rekla da je teško za bilo koga iz Crne Gore da izađe iz njegove sjenke, ali da bi bilo dobro da se pojavi neko ko će za njega biti izazov.

"Vidim da bi lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević mogao biti privlačniji i za dio birača DPS-a od predsjednika Filipa Vujanovića. I Vujanović je bio uspješan i poštovan, ali i on je dugo tu tako da bi promjena dobro došla, ali stvarna promjena vlasti u Crnoj Gori", smatra Bat.

Ona je kazala da bi bilo zdravo da Crna Gora dobije jaku opoziciju, sposobnu da vlada bez DPS-a barem jedan mandat.

"To je važno za depolitizaciju države. Ako odvojite partije od vlasti za jedan period, pa neka se vrate opet, država postaje autonomna od partijske kontrole, što je važno za demokratiju", rekla je Bat.

O tome da li je bolje da novi crnogorski ustav bude usvojen u parlamentu ili na referendumu, Bat kaže da je posao Skupštine da dogovori ustav, jer bi u suprotnom značilo da parlament ne može da odlučuje. Navodeći da parlament postoji da pravi kompromise, ona je rekla da, ako to nije u stanju, ne treba raspisivati referendum, već ga treba raspustiti i održati nove izbore.

XS
SM
MD
LG