Linkovi

Inicijativni odbor: Odloženo iseljavanje Srebreničana


Srebreničani sutra neće početi iseljavanje, ali će izvršiti sve pripreme za takvu mogućnost, uključujući i postavljanje šatorskog naselja u Sarajevu. Odluka o odlaganju početka kolektivnog iseljavanja donesena je nakon jučerašnjeg susreta s političkim liderima, koji su apelovali na Srebreničane da ostanu u svojim domovima.

”Želim uputiti apel povratnicima u Srebrenicu da svojim ostankom pruže primer da i drugi dođu, a mi se obavezujemo da ćemo im pomoći", rekao je predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Iako su prolongirali iseljavanje, Srebreničani ne odustaju od zahteva za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske. Predsjednik Inicijativnog odbora srebreničkih udruženja Ćamil Duraković kazao je da je svakome jasno da Srebrenica neće preko noći postati državni distrikt, ističući da je “inicijativa i dalje na stolu”.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je inicijativa Srebreničana za iseljenje iz tog grada deo scenarija političara iz Sarajeva. Prema njegovim riječima, nema razloga za takav čin, ali ako do toga ipak dođe, onda je to lična stvar Srebreničana.

"Mislim da nije dobro da se ovo radi, da će politički odnosi u Bosni i Hercegovini biti još složeniji. Srebrenica nikada neće biti izvan ustavno-pravnog poretka Republike Srpske, to je iluzija svih onih koji misle da će na bazi neke priče to uspeti", poručio je Milorad Dodik.

OHR je najavio da će u narednih petnaestak dana u Sarajevu okupiti sve relevantne organe vlasti kako bi izradili koordinirani pristup rešavanju pitanja Srebrenice i pronašli način za pomoć povratnicima i onima koji žele da se vrate u taj grad.

XS
SM
MD
LG