Linkovi

Oko 100 demonstranata uhapšeno u Sankt Peterburgu


Pripadnici ruske specijalne policije su se sukobili sa pristalicama opozicije na završetku demonstracija protiv Kremlja u Sankt Peterburgu. Do nasilja je došlo posle jučerašnjih nereda u Moskvi, gde se policija sukobila sa učesnicima sličnog mitinga protiv vladavine predsednika Vladimira Putina i uhapsila oko dve stotine demonstranata.

Nije jasno šta je podstaklo današnje sukobe u Sankt Peterburgu, koji su izbili posle mitinga u centru grada koji je održan s dovolom vlasti. Na televizijskim snimcima se vide stotine policajaca kako na kraju skupa sprečavaju demonstrante da krenu prema obližnjim državnim zgradama. Protesti su deo serije takozvanih disidentskih marševa koje organizuje koalicija Druga Rusija, koja se bori protiv Putinove vlasti.

Vođe koalicije optužuju predsednika i njegove pristalice za monopolizaciju vlasti i nameštanje parlamentarnih i predsedničkih izbora koji treba da se održe iduće godine. Organizatori mitinga u Sankt Peterburgu kažu da je najmanje jedan opozicioni vođa, šef zabranjene Boljševičke partije Eduard Limonov, dobio batine i stavljen u pritvor. Policija u Moskvi je juče pritvorila i novčano kaznila bivšeg prvaka sveta u šahu, Garija Kasparova.

XS
SM
MD
LG