Linkovi

Olmert i Abas održali u Jerusalimu prvi planirani redovni sastanak


Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas, održali su danas u Jerusalimu prvi planirani redovni sastanak. Izraelski i palestinski zvaničnici kažu da dva lidera planiraju da se sledeći put sastanu u Jerihonu na Zapadnoj obali. Olmert i Abas su tokom prošlomesečne posete regionu američkog državnog sekretara Kondolize Rajs, pristali da se sastaju svake dve nedelje. Objavljeno je malo detalja sa današnjeg sastanka, ali je bliski saranik palestinskog predsednika, Saeb Erekat, rekao da je bilo reči o mogućoj zameni zatvorenih Palestinaca za izraelskog vojnika koga su prošle godine zarobili palestinski ekstremisti. Olmert je uoči sastanka rekao da će ograničiti razgovor na humanitarna pitanja.

Izraelski premijer Ehud Olmert kazao je danas da je spreman da počne dijalog s predstavnicima Arapske lige na osnovu nedavno oživljene saudijske inicijative za mir s Izraelom. Olmert je rekao da dijalog ne bi predstavljao izraelsko prihvatanje svih principa te inicijative, kojom se predviđa normalizacija odnosa arapskih država s Izraelom u zamenu za potpuno izraelsko povlačenje sa teritorije okupirane u ratu 1967. godine. Predviđa se i stvaranje nezavisne palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

“Diskusije su način za rešavanje problema bez nasilja i to je pozitivna stvar”, rekao je Olmert na sednici vlade, dodajući da prihvata delove mirovnog plana.

Izraelski premijer je istakao da postoje pozitivni aspekti saudijske inicijative, navodeći da gleda na njih sa odobravanjem. Arapski lideri su na prošlomesečnom samitu u Rijadu u Saudijskoj Arabiji oživeli pet godina staru inicijativu, usvojenu prvi put na samitu u Bejrutu, 2002. godine.

Ona poziva na pravo na povratak stotina hiljada palestinskih izbeglica u njihove domove na teritoriji današnjeg Izraela, napuštene u ratu 1948. godine. Izrael se oštro protivi pozivu i zato je zahtevao da se od njega odustane u mirovnom predlogu. Arapske vođe su taj zahtev odbile.

XS
SM
MD
LG