Linkovi

Najmanje 37 ljudi poginulo u eksplozijama automobila bombi i autobusa u Bagdadu


Iračke vlasti su saopštile da su u današnjem talasu eksplozija u pretežno šiitskim delovima Bagdada poginule najmanje 37 osoba. U uzastopnim napadima na jugozapadu prestonice poginulo je 15 ljudi, a ranjeno 50. Ubzo potom, u eksplozijama tri bombe u šiitskoj četvrti Karadah, poginulo je 13 ljudi. U četvrtoj eksploziji, samoubilačkom napadu u autobusu, poginulo je još šest ljudi. U po svemu sudeći sudaru dva britanska vojna helikoptera severno od Bagdada, poginula su dva vojika, a pet je ranjeno. U međuvremenu, u blizini Mosula na severu, u samoubilačkom napadu i vatri koja je potom otvorena na policijsku bazu, poginula su četiri iračka vojnika. U međuvremenu, politički pokret radikalnog šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra je najavio povlačenje svojih ministara iz Iračke vlade da bi se izvršio pritisak za određivanje rokova za povlačenje američkih snaga.

UNHCR: Organizuje međunarodnu konferenciju o humanitarnoj krizi u Iraku

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice narednih dana organizuje međunarodnu konferenciju o humanitarnoj krizi u Iraku. Portparol UNHCR-a, Ron Redmond, izjavio je da je četiri miliona Iračana raseljeno i da je iračkim susedima potrebna pomoć za zbrinjavanje izbeglica. Redmond je istakao da je humanitarnim službama, zbog bezbednosne situacije, gotovo nemoguće da rade u Iraku. Međutim, on je ukazao da na ovonedeljnoj konferenciji, na kojoj se očekuje učešće predstvnika iz 60 zemalja, neće biti prikupljana sredstva, savetujući da donatori uspostave bilateralne programe pomoći sa zemljama kao što su Jordan i Sirija, da bi pomogli iračkim izbeglicama. Saopšteno je da svakog meseca svoje domove napusti 40 do 50 hiljada Iračana.

General-major Frenk Kerni: Marinci ubili ili ranili 43 avganistanska civila

Američki vojni zapovednik, general-major Frenk Kerni, izjavio je da istraga koja se vodi ukazuje da su marinci ubili ili ranili 43 avganistanska civila posle prošlomesečnog samoubilačkog bombaškog napada u blizini Džalalabada. General Kerni, koji je naredio istragu, izjavio je za list Vašington post da istragom nije moglo da se utvrdi da li je na marince 4. marta zaista bila otvorena vatra, kao što su najpre naveli u izveštaju, ali je dodao da su njihovi skazi u suprotnosti sa – kako se izrazio – anonimnim svedočanstvima civila na licu mesta. General Kerni je objasnio da su marinci iz straha nastavili da pucaju kilometrima od poprišta napada, u kojem je bio ranjen jedan marinac. Američkom istragom je utvrđeno da je tom prilikom 10 civila ubijeno i 33 ranjeno.

XS
SM
MD
LG