Linkovi

Predsednik Buš i demokrate treba da održe sastanak o finansiranju rata u Iraku


Predsednik Buš se u sredu sastaje sa opozicionim liderima demokrata koje imaju većinu u Kongresa kako bi prevazišli nesuglasice u vezi sa blokadom dodatnih sredstava za ratove u Iraku i Avganistanu. Demokrate žele da se usvoji raspored za povlačenje američkih trupa iz Iraka:

Predsednik Buš je izjavio da će staviti veto na zakonski predlog koji su odobrile demokrate u Prestavničkom domu i Senatu zbog toga što se njime potkopavaju američke trupe:

”Oni su odobrili zakonske predloge kojima bi se uvele restrikcije našim vojnim komandantima i postavili proizvoljni rokovi za povlačenje iz Iraka, čime bi pružili našim neprijateljima pobedu koju očajnički priželjkuju.“

Oba zakonska predloga usvojena su tesnom većinom zbog čega je malo verovatno da će demokrate imati dvotrećinsku većinu potrebnu da se poništi obećani veto. Predsednik Buš kaže da demokrate pokušavaju da steknu političke poene, te bi stoga trebalo da mu što pre pošalju usaglašeni zakonski predlog na potpis kako bi mogao da uloži veto i primora zakonodavce da rade na novom predlogu koji ne bi sadržao raspored i rokove za povlačenje trupa iz Iraka.

Demokrate navode da predsednik Buš zapravo politizuje rat optužujući njih da ne pružaju dovoljna sredstva trupama, mada se njihovim zakonskim prdlogom odobravaju sva sredstva koja je predsednik tražio. Demokrate kažu da su im birači, izabravši demokratsku većinu u oba doma Kongresa, dali mandat da se založe za novi smer u Iraku. Predsednik Buš ističe da menja kurs slanjem novih dodatnih američkih vojnika u Irak, ali da je potrebno vreme da ta strategija da rezultate.

Administracija predsednika Buša je proširila svoju kampanju u tom smislu, jer su u Vašingtonu protekle nedelje boravili i irački ambasador i predstavnik iračke vlade. Funkcioneri Bele kuće navode da razgovori u sredu sa kongresnim demokratama nisu pregovori, jer predsednik nikada neće prihvatiti raspored za povlačenje trupa. Lider većine u Predstavničkom domu, Steni Hojer, izjavio je da demokrate pozdravljaju diskusije bez preduslova sa predsednikom o Iraku. Medjutim, u pismenom saopštenju, Hojer je naveo da demokrate neće bezuslovno odobriti kako se izrazio - ”predsednikovu neuspelu strategiju ostanka na istom kursu u Iraku.“

XS
SM
MD
LG