Linkovi

Policija u centru Moskve sprečila održavanje marša opozicije


Prema izjavama uprave za informisanje gradske policije, vodji Ujedinjenog gradjanskog fronta Gari Kasparov, omladinskog pokreta "Jabloko" Ilja Jašin i pokreta "Da!" Marija Gajdar su privedeni zbog podstrekivanje oko 170 prisutnih da probiju kordon policije i provociranja policije, budući da su znali da je miting na Puškinovom trgu zabrajen. Agencija RIA Novosti navela je da su medju privedenima i pripadnici provladinog omladinskog pokreta "Mlada Rusija" i njihov lider Maksim Miščenko, zbog toga što su se popeli na zgradu dnevnika "Izvestija" na Puškinskom trgu i bacali letke na kojima je pisalo "Pozdrav maršu političkih deviznih prostitutki" i optužbama na račun opozicije da dobijaju novac od oligarha i Amerikanaca.

Mediji izveštavaju i da se druga kolona od oko 700 pristalica opozicije, predvodjena predstavnicima zabranjene Nacional-boljševičke partije i UGF, sukobila na Roždenstvenskom bulevaru sa policijom koja ih nije propustila do Turgenjevskog trga. Na tom trgu, gde su gradske vlasti odobrili pokretu "Drugačija Rusija" da održe miting, okupilo se izmedju 1.000 i 2.000 ljudi, a njima su se obratili lideri tog pokreta bivši ruski premijer Mihail Kasjanov, Irina Hakamada i Viktor Škenderovič.

Miting je završen bez incidenata, izuzev pokušaja mladjih pristalica NBP i njegovog lidera Eduarda Limonova da probiju kordon uzvikujući "Mi smo za revoluciju". Nekoliko desetina "limonovaca" su policajci nakratko priveli, ali su oni ubrzo pušteni, prenela je RIA Novosti.

XS
SM
MD
LG