Linkovi

U Berlinu potvrdjen prijem protestne note vlade Srbije


Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu je i posle predaje protestne note vlade Srbije istaklo da može samo da ukaže na ono što je ambasador Andreas Cobel juče popodne već rekao na konferenciij za štampu u Beogradu.

Povodom predaje note, ambasadora Srbije u Berlinu Ognjena Pribićevića primila je poverenica za Bakan Ministarstva inostranih poslova, saopštila nam je predstavnica Ministarstva za štampu. Predstavnica MIP-a je povodom predaje note istakla da daljih komentara povodom izjava ambasadora nema i rekla da „samo još jednom može da se ukaže na ono što je Andreas Cobel juče popodne već rekao pred novinarima u Beogradu“.

Ambasador Cobel se tom prilikom izvinio zbog ocena izrečenih preksinoć na Forumu za medjunarodne odnose Evropskog poreta u Srbiji napomenuvši da je izneo lično mišljenje, a ne stavove nemačke vlade i EU. Nemačka je do 1. jula predsedava Evropskom unijom.

Nemački mediji su aferi koja je potresla političke duhove u Beogradu posvetili tek neznatnu pažnju. Vodeće nemačke novine danas su kratko i bez komentara izvestile o reakciji vlade Srbije na Cobelove stavove. Dnevnici su uglavnom preneli agencijske vesti uz naslove „Beograd ljut na nemačkog ambasadora“ ili „Srbija protestuje protiv nemačkog ambasadora“. U većini vesti se citiraju kratko stavovi o Kosovu i Vojvodini koje je izrekao Cobel, kao i da je rekao da „Srbija zaslužuje bolju političku elitu“.

XS
SM
MD
LG