Linkovi

Zaoštrava se problem sa vlasništvom nad crkvenim objektima


Mitropolitski savjet Crnogorske pravoslavne crkve održaće sjutra vanrednu sjednicu povodom, kako se navodi, vanrednih crkvenih prilika u Crnoj Gori. Predsjednik Odbora za promociju CPC Stevo Vučinić je najavio da će odluka o načinu i metodama povratka vjerskih objekata pod okrilje CPC biti donijeta u subotu, nakon sjednice Mitropolitskog savjeta.

CPC je saopštila da je pristup na sjednicu slobodan svim zainteresovanim vjenicima, prijateljima i poštovaocima i poklonicima CPC i predstavnicima crkava i vjerskih zajednica.

Paroh podgorički, jerej Velibor Džomić opet je poručio da je Mitroplija crnogorsko-primorska jedini i neprikosnoveni titular pravoslavnih crkava i manastira u Crnoj Gori i da će ih braniti svim dozvoljenim sredstvima.

On je rekao da su se „danas pojavili izvjesni samozvanci koji su odlučili da se bave i tim sizifovskim poslom“.

A crnogorski predsjednik Filip Vujanović, nakon što je prilikom susreta sa bosnskim kolegom Nebojšom Radmanovićem garantovao pravo svojine crkvi, juče je zaprepastio javnost nakon informacije da je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću u telefonskom razgovoru saopštio da će Crna Gora zaštititi imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz CPC i dijela javnosti ocijenjeno je da ovaj poziv srpskog predsjednika Vujanoviću da se zaštiti imovina SPC "pokazuje da SPC polaže pravo na imovinu i na kulturno-istorijsko blago Crne Gore".

I lider Srpske narodne stranke Andrija Mandić, poput Vujanovića, rekao je da ne vjeruje da će doći do preuzimanja crkvenih objekata Srpske pravoslavne crkve, navodeći da CPC trenutno nema podršku crnogorske vlasti za preuzimanje crkvenih objekata SPC.

XS
SM
MD
LG