Linkovi

Komisija za izmjenu simbola RS bez odluke o izgledu novog grba


Zbog bojazni da bi konačna odluka Ustavnog suda BiH mogla biti objavljena u Službenom glasniku već do kraja mjeseca članovi komisije utvrdili su elemente amblema RS, kao prelaznog rješenja. Ni ova odluka nije donijeta konsenzusom, jer su bošnjački članovi komisije, nezadovoljni ponuđenim rješenjima, napustili sjednicu.

Komisije za utvrđivanje prijedloga rješenja novog grba i himne Republike Srpske u vezi sa Odlukom Ustavnog suda BiH danas je utvrdila elemente koji će sadržavati amblem Republike Srpske. Osnov za amblem će biti dva elementa zastava Republike Srpske u dvojezičnom nazivu i čirilični inicijali RS (PC), te kruna srpskih dinastija i kruna Kotromanića .

Kako bi mogao poslužiti kao prelazno rješenje do donošenje novih simbola pitanje izgleda i upotrebe amblema trebala bi biti, u formi zakona, usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nakon što su, nezadovoljni ponuđenim rješenjima, bošnjački predstavnici danas napustili sjednicu Komisije, za očekivati je da ponuđeni prijedlog zakona neće dobiti podršku ni u Domu naroda Republike Srpske.

Predsjednik Komisije i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, nije mogao odgovoriti kakve bi pravne posljedice po funkcionisanje svih entitetskih institucija moglo proizvesti objavljivanje odluke Ustavnog suda BiH u slučaju da alternativna rješenja ne budu spremna do tog trenutka. Postupak za ocjenu ustavnosti grba, zastave i himne Republike Srpske i grba i zastave Federacije BiH, sa Ustavom BiH, pred Ustavnim sudom BiH podnio je lider SDA Sulejman Tihić još 2002. godine.

Odluka Ustavnog suda BiH od marta 2006. godine kojom su neustavnim proglašeni ne samo simboli u Republici Srpskoj već i grb i zastava u Federaciji BiH trebala je biti provedena još do oktobra prošle godine, ali su zbog opštih izbora političari u oba entiteta izbjegavali da to pitanje uzmu u razmatranje. Ustavni sud BiH 30. marta usvojio je konačan tekst svoje odluke koju je još jednom potvrdio u januaru ove godine. Po objavljivanju ovog teksta pojedini članovi Ustavnog zakona o grbu i himni Republike Srpske kao i neki članovi Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH prestaće da važe osam dana po objavljivanju u službenom glasniku BiH.

Komisija, za utvrđivanje novog grba i himne Republike Srpske a koju čine predstavnici sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana, te istoričari i heraldičari trebala je da svoj rad okonča do 30. aprila. Kako je danas bilo potpuno izvjesno da će dogovor koji bi zadovoljio predsrtvnike Srba, Hrvata i Bošnjaka do tog datuma biti nemoguće postići, odlučeno je da se od paralamenta zatraži produženje roka za rad komisije za još 60 dana.

XS
SM
MD
LG