Linkovi

Kesić: Kroz srpsku zajednicu može da se vodi kampanja protiv rezolucije


Politički analitičar u vašingtonskoj firmi “Global Consultants”, Obrad Kesić osvrnuo se na predlog rezolucije u američkom Senatu o statusu Kosova, čiji autori su četvorica uticajnih američkih senatora Džozef Liberman, Džozef Bajden, Gordon Smit i Džon Mekejn. U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, Kesić je ukazao na cilj nove rezolucije i nastojanja Beograda na sprečavanju usvajanja iste.

Obrad Kesić: U suštini, Liberman je glavni a možda i jedini autor rezolucije, svi ostali su sonzori. Prvo, ne treba preterivati u značaju koji se pridaje toj rezoluciji, ona pokazuje samo mišljenje senatora, nemam nikakav značaj kao zakon, to nije rezolucija koja se izglasa i onda upućuje predsedniku na potpis i postaje zakon države, jer se ovo tiče spoljne politike SAD. Kongres ne može da direktno menja i utiče na spoljnu politiku jer je to, po Ustavu, zaduženje predsednika i administracije. Oni sada imaju način da jednostavno izraze mišljenje o raznim temama, tako da se ovo često dešava u Kongresu da se jedan ili drugi dom izjašnjavaju na zvaničan način, i onda pokušaju da utiču na administraciju da prihvati ono što predlažu.

Glas Amerike: Cilj ove rezolucije je, izmedju ostalog, da Vašington pojača pritisak na Savet bezbednosti da bi se usvojila nova rezolucija o Kosovu. Šta mislite o tome?

Obrad Kesić: Ovo je deo strategije američke diplomatije iako nema direktne veze izmedju Senata i administracije sto se tiče koordinacije, postoji neformalna koordinacija, gde oni hoće da pokažu da Ahtisarijev plan ima toliku podršku ne samo u medjunarodnoj zajednici nego i ovde u Americi da on mora da se usvoji, to je jedna priprema za ono što dolazi posle a to je debata u Savetu bezbednosti oko nove rezolucije.

Glas Amerike: Beograd najavljuje da će pokušati da spreči usvajanje nove rezolucije u UN preko srpskog kokusa, lobija i novom diplomatskom ofanzivom. Kakve su šanse za to?

Obrad Kesić: Diplomatija je jedno a unutrašnja američka politika potpuno drugo. Beograd ne može direktno da utiče na to ali naravno kroz lobiste, tu postoji firma BGR koja predstavlja Srbiju. Kroz srpsku zajednicu u Americi može da se vodi neka kampanja protiv usvajanja rezolucije ali to ima malo značaja što se tiče države Srbije, to mora da se desi ovde, od strane članova srpske zajednice i u kontekstu mogućnosti takve borbe, nažalost uopšte se ne vidja ta firma koja predstavlja Srbiju, maltene kao i da ne postoji, i to je čudno, baš u ovom momentu i kontekstu. Ako postoji neka nova ofanziva to se vodi iza zatvorenih vrata i dobro se krije, ali da budem iskren ne vidi se neki efekat te kampanje bar što se tiče lobista. Što se tice srpske zajednice i ranije smo videli efekat, formiran je srpski kokus, imamo dva člana Kongresa srpskog porekla, sve to pokazuje da postoji mogućnost za uspeh.

XS
SM
MD
LG