Linkovi

SAD uspješno završile Program za bezbjednost granica Crne Gore


Program za bezbjednost granica Crne Gore, koji je američka Vlada finansirala sa tri miliona USD, završen je i trebalo bi da omogući crnogorskim upravama za državnu granicu i carini, da u potpunosti preuzmu kontrolu nad državnom granicom.

Troipogodišnji program obuhvatio je obuku crnogorskih pograničnih službi, doniranje opreme i tehničku pomoć, a Vlada Crne Gore će moći adekvatno da obezbijedi kopnene i pomorske granice i spriječi ilegalan prenos oružja za masovno uništenje, robe, novca i ljudi.

Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Marša Barns kazala je da je Crna Gora turistička destinacija, zbog čega je poželjno da se turista osjeti dobrodošlim na granici.

“Sa druge strane, neuspjeh pri sprječavanju kriminogenih djelatnosti kao što je krijumčarenje novca, narkotika, može da ugrozi turistički sektor i obeshrabri investicije, jer to šalje poruku da su ilegalne radnje u zemlji tolerisane”, navela je Barns na konferenciji za novinare.

Barns je kazala da posao obezbjeđenja državne granice ne podrazumijeva samo javnu bezbjednost, već i operacije spašavanja života, ističući da je to neprestani zadatak koji zahtijeva stalnu pozornost i rad.

Ona je navela da su crnogorski zvaničnici saopštavali da ne žele da Crna Gora bude samo korisnik opreme, već i partner SAD-u borbi protiv organizovanog kriminala.

Savjetnik Carinske i pogranične službe SAD-a Mark Stomski je, govoreći o uspjehu crnogorskih uprava za državnu granicu i carina, podsjetio na zapljenu krijumčarenih cigareta u vrijednosti od 81 hiljadu EUR na Skadarskom jezeru, uz upotrebu patrolnih čamaca i vozila koja je donirala američka Vlada.

‘’Ponosni smo i na carinsku službu i na Upravu za državnu granicu i radujemo se budućoj saradnji sa njima’’.

Rukovodilac Sektora granične policije Vesko Vukadinović rekao je da je ta služba, zahvaljujući tehničkom opremanju i obuci pripadnika policije, uspjela da postigne korake ka uspostavljanju efikasnog nadzora i kontrole prelaženja granice.

Vukadinović je rekao i da je granična policija, zajedno sa carinom i drugim graničnim službama, oduzela značajne količine naoružanja, motornih vozila, municije, droge, novca, akcizne i robe široke potrošnje, tehničke robe i poljoprivrednih proizvoda.

“Nastavićemo još uspješnije sa izgradnjom efikasnog sistema granične bezbjednosti, kao dijela ukupnog bezbjednosnog sistema Crne Gore”, rekao je Vukadinović.

Direktor crnogorske Uprave carina Miodrag Radusinović zahvalio je na donaciji američke Vlade, navodeći da je ona poslužila upravi da ojača integritet, unaprijedi rad i zajedno sa drugim organima obezbijedi efikasnu kontrolu granice.

Donacija američke Vlade uključuje plovila, terenska vozila, radare i tehničku opremu. Dodatnih 286 hiljada USD u opremi je donirano crnogorskoj Upravi carina, uključujući alat i opremu za otkrivanje krijumčarene robe.

Preko 150 pograničnih službenika je obučeno različitim tehnikama pogranične zaštite, kako u SAD-u tako i u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG