Linkovi

Sagradjen prvi funkcionalni nanogenerator


Istraživači Tehnološkog instituta države Džordžije, jednog od najpoznatijih američkih tehničkih univerziteta, objavili su da su sagradili funkcionalni nanogenerator koji koristi mehaničku energiju sopstvenog okruženja za proizvodnju jednosmerne struje.

Ovo dostignuće moglo bi da otvori put ka razvoju mikroskopski sitnih mašina za razne namene. Sagradjeni nanogenerator nema magnet i namotaje žice, niti obrtne delove. Njegov koncept zasniva se na principu piezoelektriciteta, odnosno osobine nekih materijala da pod mehaničkim pritiskom daju slabu struju. Uprošćeno rečeno, generator izgleda kao kutijica sa elastičnim poklopcem i dnom prekrivenim tankim slojem cinkovog oksida, u koje su pobodene nanožičice od istog materijala.

Elastični poklopac sa svoje unutrašnje strane ima hiljade malih šiljaka od silikona prekrivenih platinom. Kada neka spoljna mehanička sila - pritisak vazduha, pritisak krvi u krvim sudovima ili neka druga vrsta vibracija, deluje na elastični poklopac kutijice, nanožičice od cinkovog oksida dodiruju šiljke od silikona i predaju im svoj električni naboj, pa se izmedju poklopca i dna kutijice javlja razlika u naponu.

Naučnici kažu da, za razliku od materijala u baterijama, cinkov oksid nije toksičan, što znači da bi jednoga dana ovakav generator mogao praktično večito da pokreće mikroskopski sitne medicinske instrumente u ljudskom telu. Nema sumnje da će se o nanogeneratorima još mnogo čuti.

XS
SM
MD
LG