Linkovi

U bombaškom napadu u kafeteriji iračkog parlamenta ubijena dva poslanika


Zvaničnici iračke službe bezbednosti su saopštili da su u samoubilačkom bombaškom napadu u zgradi parlamenta, u bagdadskoj silno obezbeđenoj Zelenoj zoni, poginula dva poslanika.

U ovom najtežem narušavanju bezbednosti u Zelenoj zoni od početka rata, u kafeteriji u kojoj se dogodila eksplozija, nekoliko ljudi je ranjeno. Jedan od poginulih poslanika je Muhamed Avad, sunitski član Nacionalnog fronta za dijalog.

Američki predstavnik general Vilijam Koldvel je govoreći o današnjem napadu, sugerisao da bi on mogao da bude delo Al Kaide u Iraku.

”U ovom trenutku nema indikacija ko je izvršilac, ali se time intenzivno bavimo. Znamo da su u prošlosti samoubilačke prsluke pretežno koristili pripadnici Al Kaide i jasno je da ćemo se tom idejom detaljno pozabaviti.“

U Vašingtonu, predsednik Buš je oštro osudio napad:

”Moja poruka iračkoj vladi je: Stojimo uz vas dok činite neophodne korake, ne samo da dođete do političkog izmirenja, već da uspostavite snage bezbednosne, koje će biti u stanju da se obračunaju sa ovakvom vrstom napadača.“

Nešto ranije, u samoubilačkom napadu kamionom natovarenim eksplozivom na glavnom mostu preko reke Tigar, poginulo je najmanje 8 osoba, a najmanje 22 su ranjene.

Od eksplozije u vreme jutarnje saobraćajne gužve, srušen je deo metalne konstrukcije, a automobili su popadali u reku.

XS
SM
MD
LG