Linkovi

Uskoro jeftiniji roaming unutar EU


Zvuči apsurdno ali ipak istinito - u vremenu globalne komunikacije, kada je pokretljivost jedna od pretpstavki uspješnog poslovanja i života, evropski provajderi mobilne mreže ubiru milijarde eura od Evropljana prisiljenih da rade i putuju širom, teoretski, zajedničkog prostora.

Svi koji telefoniraju van svoje matične države, bivaju beć sa prvim telefonskihm računom žestoko kažnjeni za to.

Primjerice, Britanac koji otputuje u Sloveniju i sa sobom ponese svoj mobilini telefon, za poziv kući mora da plati više od 8 eura za 4 minute razgovora, a sam prijem poziva ga košta preko 5 eura. Još gore bi prošao Kipranin koji se nadje u Belgiji - on za 4 minute razgovora sa kućom mora da plati čak 12 eura!

Ukupan profit koji mobilni operateri mobilne mreže tako uberu godišnje procjenjuje se na oko 8 i po milijardi eura?!

Nije ni čudo da u Evropskoj komisiji već neko vrijeme pokušavaju da proguraju zakon kojim će smanjiti astronomsku i nezasluženu zaradu operatera, a Evropljanima omogućiti da se svuda u Uniji konačno osjećaju kao kod kuće. Snažna podrška takvom nadstojanju došla je od evropskih parlamentaraca - Komitet za industriju je podržao plan Evropske komisije i time je skoro sasvim izvjesno da bi nova pravila, što će reći niže cijene roaminga mogla stupiti na snagu još prije ovog ljeta.

A, riječ je o oštrom rezanju - minut razgovora van vlastite države bi koštao tako 40 euro centi, a prijem poziva tek 15 centi.

Sada se čeka na konačno slovo parlamenta koji bi o ovme trebao da odluči u najskoroiej vrijeme- ukoliko se desi da parlamentaci podrže zakon, značiće to da je konačno pala posljenja tvrdjava monopola na zajedničkom pevropskom tržištu i prostoru.

XS
SM
MD
LG