Linkovi

Mali broj stranih kompanija razmatra poslovanje u Iraku


Mali broj inostranih kompanija – osim onih koji posluju direktno s vojskom – razmatraju mogućnost poslovanja u Iraku dokle god se ne poboljša bezbednosna situacija. Ipak, uprkos nasilju, američki zvaničnici tvrde da mogućnosti postoje, pre svega u poluautonomnom kurdskom regionu na severu, gde se ekonomija brzo razvija.

Građevinarstvo je jedan od znakova ekonomskog buma u Kurdskom regionu na severu Iraka, u čijem se glavnom gradu Irbilu iznad minareta izdižu kranovi. Građevinarstvo i druge poslovne aktivnosti doprinose rastu ekonomije od 10 odsto godišnje, kako procenjuje Frenk Lavin, podsekretar Sekretarijata za trgovinu.

Na nedavnom seminaru u Vašingtonu, Lavin je apelovao na američke kompanije da razmotre mogućnost delovanja sa Kurdistanskog područja na severu zemlje, u skladu sa strategijom koju je nazvao Inicijativom severne kapije.

«Ako ste američka kompanija i razmišljate o iračkoj strategiji, razmislite o Kurdskom regionu kao mogućoj kapiji prema Iraku, jer je tamo bezbednosna situacija pod kontrolom. Imate veliki prostor za donošenje poslovnih odluka, jednostavnije je širiti posao, graditi i zapošljavati i to može da bude razumna platforma za opsluživanje ostatka Iraka», kaže Lavin.

Iako se nijedan američki proizvođač nije ustoličio u Kurdistanu, američki proizvodi su dostupni – jer se dovoze iz Turske. Lavin veruje da je region zreo za strane investicije.

«Ono što im je odmah potrebno je rafinerija nafte i proizvodnja energije. Ali u toku je veliki bum u rekonstrukciji i maloprodaji. Gotovo sve što biste mogli da prodate u Turskoj ili Kuvajtu, mogli biste da prodate u Kurdskom regionu», kaže Lavin.

Na iračke velike rezerve nafte otpada najveći deo prošlogodišnjeg izvoza u vrednosti od gotovo 30 milijardi dolara. Nafta će i da ostane najprivlačnija roba za potencijalne investitore iz inostranstva. Petrohemijski sektor nudi posebno povoljne poslovne mogućnosti ali jedino pod uslovom da prestane nasilje koje i dalje besni u nekim delovima zemlje.

Zvaničnik Sekretarijata za trgovinu priznaje da stranih investicija neće biti sve dok Iračani ne prekinu nasilje kaže podsekretar u sekretarijatu za trgovinu SAD, Frenk Lavin:

«Rekao bih da oni moraju to da shvate. Mislim da će morati da uzmu stvar u svoje ruke, jer će ceo biznis da ode na neku drugu stranu. Za poslovanje je potrebna bezbedna sredina i ako ljudi nemaju poverenje da se Irak kreće u dobrom smeru, otićiće na neko drugo mesto».

Lavin, u međuvremenu, zajedno sa drugim američkim zvaničnicima, traži od Iračke vlade da sprovede zakon o investicijama da bi se pripremila za trenutak kada Američki i strani investitori požele da posluju u Iraku.

XS
SM
MD
LG