Linkovi

Peti svemirski turista trebalo bi da se vrati na zemlju 19. aprila


Raketa Sojuz TMA-10 poletela je sa kosmodroma Bajkonur, u Kazakstanu, sa dvojicom ruskih kosmonauta i jednim američkim softverskim inženjerom, put Medjunarodne orbitalne stanice. Novi komandant stanice biće kosmonaut veteran, Fjodor Jurčikin, dok će flajt inženjer na stanici, Oleg Kotov, služiti kao komandant leta rakete Sojuz. Jurčikin i Kotov pridružiće se na stanici američkoj astronautkinji Suniti Vilijams, koja će ostati u posadi do dolaska američkog šatla, ovog leta. Ruski astronauti i američki putnik u raketi Sojuz, Čarls Simonji, rodjen u Madjarskoj, trenirali su u ruskom svemirskom centru Jurij Gagarin, u Zvezdanom gradu. Simonji planira da uz pomoć instrumenata napravljenih u Madjarskoj sprovede medicinske eksperimente o uticaju radijacije na ljudski organizam. On je izjavio da je tokom obuke stekao mnoge prijatelje medju naučnicima i astronautima u ruskom svemirskom centru.

”Pozvao sam neke od instruktora u Zvezdanom gradu da mi pokažu materijal i daju mi instrukcije i u tome sam uživao“, kaže Simonji.

Prvi madjarski astronaut, Bertalan Farkaš, pridružio mu se tokom obuke u Rusiji:

”Sreo sam Simonjija nekoliko puta i mislim da je uoči leta mislio na iste stvari kao i mi - da je to vrhunac njegovog života, nešto što se ne da objasniti i da bi sve učinio da to doživi“, kaže prvi mađarski astronaut.

Simonji nije samo softverski inženjer i letač, nego i aktivni filantrop, koji svojim novcem pomaže umetnost, nauku i biblioteke. Odrastao je u krugu intelektualaca, a njegov otac, univerzitetski profesor, imao je ogromnu bublioteku.

”Ne samo stručne knjige - kao što je Velika sovjetska enciklopedija u 50 tomova, fantastična edicija. Imali smo i rusku Dečiju enciklopediju u deset tomova, takodje vrlo zanimljivu“, kaže Simonji.

Zbog ljubavi prema umetnosti i književnosti, Simonji će na orbitalnu stanicu poneti knjige, jer, kako kaže, ”biblioteke bi trebalo da budu svugde gde su ljudi“. Pored Geteovog “Fausta, poneće i naučnofantastički roman Roberta Hajnlajna, ”Mesec je svirepa ljubavnica”. Simonji dodaje da će u orbitu poneti i jednu kompjutersku traku staru 43 godine.

”Imam dozvolu da ponesem razne stvari - knjige i drugo - u smislu težine. Ali poneću i traku za ruski kompjuter tipa Ural 2, kakav sam programirao još 1964. Još čuvam papirne trake u svom sefu, pa ću jednu od njih poneti da me podseća na vreme kada je sve ovo počelo.“

58-godišnji softverski inženjer Čarls Simonji, jedan od koosnivača Majkrosofta, sada je na čelu Medjunarodne softverske korporacije, koja radi na razvoju novog, revolucionarnog programskog jezika, zasnovanog na matricama ljudskog razmišljanja. Posle osam dana u orbiti, peti svemirski turista trebalo bi da se vrati na zemlju 19. aprila raketom Sojuz, zajedno sa Majklom Lopez-Alegrijom, sadašnjim američkim komandantom orbitalne stanice i ruskim kosmonautom Mihailom Tjurinom.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG