Linkovi

Američko-ruski odnosi - složeni i nejasni - ipak od izuzetne važnosti


Stručnjaci kažu da su američko-ruski odnosi, definisani često kao složeni i nejasni -- ipak od izuzetne važnosti. Dok Rusija kritikuje preterano oslanjanje Amerike na vojnu silu, SAD brinu zbog nekih aspekata političke i ekonomske tranzicije u Rusiji. Pa ipak, dve zemlje saradjuju u nizu značajnih geopolitičkih pitanja. Ali, Evropa i SAD nemaju zajednički stav o tome kako treba reagovati na neke aspekte ruske politike. Saradnica Glasa Amerike Ivana Kuhar pripremila je sledeći osvrt, na osnovu konferencije na temu u fondaciji Heritidž.

Državni sekretar Kondoliza Rajs nedavno je ukazala na skupu urednika američkih listova da jer Rusija igrač od kritične važnosti na medjunarodnoj političkoj sceni i da SAD i Rusija imaju produktivne odnose u pogledu globalnih pitanja kao što su terorizam i širenje nuklearnog naoružanja. Medjutim, Rajsova je izrazila zabrinutost zbog odnosa Moskve sa nekim susedima, izostanka istinske demokratije i rastuće državne kontrole nad privredom u Rusiji.

S druge strane, u najnovijoj reviziji svojih spoljnopolitičkih prioriteta, rusko ministarstvo inostranih poslova kritikovalo je SAD zbog - kako tvrdi - preteranog oslanjanja na vojnu moć uz opasku da je Moskva ipak voljna da saradjuje sa Vašingtonom ali samo kao ravnopravan partner.

Zategnutosti u američko-ruskim odnosima padaju u vreme povećanog samopouzdanja Moskve koje je rezultat ruskog bogatstva u domenu energetskih izvora. Prosperitetna Rusija sve više insistira na sopstvenoj političkoj agendi koja nije neminovno u skladu sa zapadnim interesima, ukazuje Andjela Stent profesor na univerzitetu Džordžtaun.

“Nismo ni prijatelji ni neprijatelji. Partneri smo u nekim domenima, a rivali u drugim. Istovremeno i saradjujemo i nadmećemo se.”

Dmitri Trenin iz moskovskog centra Karnegi ukazuje da se savremena Rusija razlikuje od slabašne zemlje iz devedesetih, kao i od one Rusije koja je preko 70 godina predvodila komunistički blok.

“Rusija se ne samo opravila nego je svoj ”kambek“ ostvarila kao drugačiji igrač. U poredjenju sa Sovjetskim Savezom, današnja Rusija se ne zasniva na ideologiji već na zdravom rasudjivanju. Nema više oslanjanja na vojnu moć: Putin će vam bez problema izrecitovati cene gasa, ali ako ga upitate za broj bojevih glava, uputiće vas na šefa svog kabineta. Rusija po prvi put sebe definiše kao veliku silu, a ne kao imperiju.”

Profesorka Stent smatra da SAD treba da preispitaju svoj prilaz toj novoj Rusiji.

“Mislim da još uvek nismo sasvim shvatili tu novu Rusiju i kako da joj pridjemo. A saradnja Rusije nam je potrebna u nizu domena od vitalnog značaja za našu bezbednosti.”

Evropa je u eri hladnog rata preko 50 godina bila izvor trvenja izmedju dva tadašnja neprijatelja. Rusija i dalje gleda na širenje NATO i moguće proširenje EU kao na provokacije. Kremlj je iritiran i planovima Vašingtona da stacionira štit od balističkih raketa u dve bivše komunističke zemlje u Evropi. Protivljenje Moskve tom potezu brine i neke zemlje EU koje se sada zalažu za preispitivanje tog plana. Istočni susedi Rusije i resursima bogate zemlje centralne Azije verovatno će i dalje biti sporno područje za Rusiju i SAD, ukazuje Arijel Koen, analitičiar fondacije Heritidž. On smatra da Evropa daje Rusiji političke ustupke zbog svoje zavisnosti od ruskog gasa. Andjela Stent ukazuje da SAD i EU dele zabrinutost zbog ruske politike ali da geopolitička stvarnost nameće Evropi drugačiji prilaz Rusiji.

“Rusija je sused i strateški parner, kako nas na to stalno podsećaju nemačka kancelarka Merkel i ministar inostranih poslova Štajnmajer. Bez obzira na sve teškoće, Rusija je i partner na duge staze i sused. Udaljavanje od Moskve nije opcija.”

Šef Biroa američkog Državnog sekretarijata za ruska pitanja, Meri Varlik, ukazuje da će SAD nastaviti konstrukitvan angažman u odnosu na Rusiju i proširiti saradnju gde god je to moguće. Ali, Vašington će takodje nastaviti da vrši pritisak u domenima kao što su sloboda medija i nevladinih organizacija, odnosi sa susednim zemljama, bezbednost snabdevanja energijom i prodaja oružja.

Ove godine se obeležava dve stota godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju SAD i Rusije.

XS
SM
MD
LG