Linkovi

CPC će uz ili bez pomoći države preuzeti od SPC hramove u Crnoj Gori


Crnogorska pravoslavna crkva više nema vremena za čekanje i zato će uz ili bez pomoći države preuzeti od Srpske pravoslavne crkve crkve i hramove u Crnoj Gori, saopštili su danas predstavnici te crkve.

Predsjednik Odbora za promociju CPC Stevo Vučinić rekao je da će odluka o načinu i metodima povratka vjerskih objekata pod okrilje CPC biti donijeta u subotu nakon sjednice Mitrpolitskog Savjeta. Vučinić poručuje da više nema odstupanja, bez obzira na reakciju druge strane.

"Zaposijedaćemo redom sve gradsk crkve i kapele, naravno i seoske crkve, pa i manastire i ne plašimo se onih koji su pobjegli kod nas da bi i nas unesrećili kao što su to uradili sa svojim sunarodnicima u Bosni, Srbiji i Kninskoj krajni. Očekujemo otpor, ali u svakom slučaju nećemo odstupiti"-izričit je Vučinić.

Jedini i neprikosnoveni titular pravoslavnih crkava i manastira u Crnoj Gori je Mitropolija crnogorsko-primorska i braniće ih svim dozvoljenim sredstvima, odgovaraju u SPC.

Paroh podgorički, jerej Velibor Džomić, ocijenio je da javni pozivi na linč i otimačinu u pravnoj državi prevashodno moraju da zaokupe pažnju policije i državnog tužioca. Džomiću je takođe nejasno zašto država ne preduzima ništa povodom najava CPC. I Stevo Vučinić kaže da državne institucije za sada nisu reagovale na najavu preuzimanja pravoslavnih crkava u Crnoj Gori

"Nikada nas niko nije upozoravao, jer državna administracija razumije da mi imamo pravo, a oni vjerovatno imaju probleme kako da postignu da mi to svoje pravo ostvarimo. Mi ćemo ga ostvariti i sudskim i javnim manifestacijama i pred međunarodnim sudovima, a naravno nećemo odstupiti ni po koju cijenu."

Namjeru o preuzimanja pravoslavnih hramova objavio je mitropolit CPC Mihailo i najavio da će se sa tom akcijom početi odmah nakon Vaskrsa.

XS
SM
MD
LG