Linkovi

Buš: Američke trupe će da ispaštaju ako Kongres ne usvoji ratni budžet


Predsednik Buš je rekao da će američke trupe da ispaštaju ako Kongres ubrzo ne usvoji ratni budžet. Oba kongresna doma su usvojila zakonske predloge koji sadrže i rokove za povlačenje trupa iz Iraka. Predsednik je ponovo zapretio da će staviti veto na zakonski predlog sa tom vrstom rokova.

Predsednik Buš se pojavio u Ružičnjaku Bele kuće da bi naglasio problem finansiranja rata. On je podsetio da je proteklo 57dana otkako je zatražio od Kongresa hitni budžetski predlog i strogo ukorio zakonodavce.

«U ratno vreme, neodgovorno je da vođe Demokrata u Kongresu – da demokratsko vođstvo Kongresa, mesecima odugovlači, dok naše trupe na ratištu čekaju ta sredstva», rekao je predsednik.

Senat je prošle nedelje usvojio verziju budžetskog predloga koja se neznatno razlikuje od one koja je usvojena u Predstavničkom domu. Predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, prošle srede je oštro reagovala na predsednikovu pretnju vetom.

«Jedino mogu da mu poručim da malo smanji pretnje. Novi Kongres je stigao u grad», podsetila je Nensi Pelosi.

Predsednik je rekao da će trupe u Avganistanu i Iraku ispaštati ako Kongres uskoro ne usvoji budžetski predlog. On je istakao da će u tom slučaju Sekretarijat za odbranu od sredine aprila morati da smanjuje troškove za remont opreme. Od sredine maja, rekao je predsednik, moraće da se smanji i obuka aktivnih trupa, a zakonodavci – kako je naglasio – odlaze na uskršnji odmor nezavršenog posla.

«Za mene je to neprihvatljivo i verujem da je neprihvatljhivo i za američki narod.»

Međutim, predsednik je protekle dve godine potpisivao vanredne ratne budžete o kojima je vođena rasprava čak i kasnije. Pre dve godine – sredinom maja, a prošle godine, čak sredinom juna. Penzionisani načelnik Združenog generalštaba, general Ričard Majers, kaže da takvo odlaganje pravi probleme, ali ne sasvim...

«Nema nekih novih problema. Uvek se postavlja pitanje vremena i, koliko se sećam, to se događalo i u prošlosti», kaže general i dodaje da predsednikova odluka da pojača trupe u Bagdadu ipak pokazuje znake smanjenja nasilja.

«Nadajmo se da možemo da pronađemo i neki drugi mehanizam sem određivanja datuma, shvatajući da je ono što ljudi žele da postignu određivanjem datuma ono što svi želimo, a to je da se iračkoj vladi ukaže da mora da preuzme veću odgovonost», kaže general Majers.

Ako predsednik stavi veto na zakonski predlog koji sadrži rok za povlačenje, lider senatske većine Hari Rid je prekjuče rekao da bi u tom slučaju predložio smanjenje budžeta za irački rat.

«Šta god Kongres izabrao, nadam se da će obaviti posao, usvojiti zakonski predlog i doneti ga na moj sto. A ako bude sadržao veštačke rokove za povlačenje, ako smanji finansije za naše trupe ili ako diktira našim generalima kako da vode rat, ja ću staviti veto», ponovio je predsednik.

Kongres neće nastaviti rad u punom sastavu do sredine aprila, što znači da pre toga i neće moći da pošalje predsedniku zakonski predlog za finansiranje rata.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG