Linkovi

Ahmadinedžad: Danas slavimo ulazak nuklearnog programa u industrijsku fazu


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je svečano obznanio u nuklearnom postrojenju u Natanzu da je Iran u stanju da obogaćuje uranijum na, kako je rekao, industrijskom nivou.

Iranski predsednik nije, medjutim, objasnio šta taj ”industrijski nivo“ znači. Analitičar koji radi na projektu ”Kontrolisanje atoma“ na univerzitetu Harvard, Metju Ban, ukazuje da iransko saopštenje, mada vrlo nejasno, odražava prkos Savetu bezbednosti UN koji zahteva od Irana da obustavi obogaćivanje uranijuma.

“Radi se jasnom protivljenju potraživanjima Saveta bezbednosti da Iran obustavi sve aktivnosti obogaćivanja uranijum. Radi se o jasnoj poruci da se Teheran neće odazvati tom pozivu i da će nastaviti punom brzinom suprotnim smerom. Ono što ne znamo jeste koliko daleko su odmakli i kojom brzinom će nastaviti.”

Na iransko saopštenje SAD i njihovi evropski saveznici reagovali su oštrom osudom. Portparol Državnog sekretrijata, Šon Mekoramk, nazvao taj potez Heterana izgubljenom prilikom za Iran da obustavi nuklearne aktivnosti i pridje pregovoroima. Prema njegovim rečima, Iran je suočen sa problemom verodostojnosti.

“Problem je u ponašanju iranskog režima dok odgovora na legitimna pitanja medjuanrodne zajednice o svom nuklearnom programu. Otvoreno govoreći, medjunarodna zajednica, uključujući SB i Medjunarodnu agenciju za knotrolu atomske energije, došla je do tačke na kojoj ne veruje tvrdnjama Teherana da razvija program u mirnodopske svrhe.”

Savet bezbednosti je zaveo Iranu ograničene sankcije zbog njegovog nuklearnog programa i veruje da je Iran rešen da se domogne nuklearnog oružja, mada Teheran te optužbe odbacuje. Deklarisani cilj Irana je da u svom nuklearnom postrojenju u Natanzu postavi 3000 centrifuga koje rade supersoničnom brzinom i proizvode obogaćeno gorivo za nuklearne reaktore. Ukoliko Iran zaista poseduje 3000 operativnih centrifuga, to će biti veliki korak napred u izgradnji atomske bombe, ukazuju analitičari. Medjutim, ekspert u Asocijaciji za kontrolu naoružanja, Pol Ker, veruje da Iran preuveličava svoje kapacitete i da poseduje svega hiljadu operativnih centrifuga.

“Rekao bih da se ovde više radi o diplomatskim nego o tehničkim konsekvencama. Treba da sačekamo da dobijemo detalje od Medjunarodne agencije za atomsku energiju ili od samih Iranaca.”

Sledeći izveštaj o iranskom nuklearnom programu Medjunarodna agencija za atomsku energiju treba da podnese Savetu bezbednosti koncem maja.

XS
SM
MD
LG