Linkovi

Pjongjang pristao da preda posmrtne ostatke šestorice vojnika


Šef američke delegacije u Severnoj Koreji, guverner države Novi Meksiko, Bil Ričardson, rekao je da je Pjongjang pristao da preda posmrtne ostatke šestorice američkih vojnika, poginulih u Korejskom ratu pre više od 50 godina. U svom današnjem saopštenju Ričardson je rekao da je sporazum postignut tokom susreta sa severnokorejskim generalom, Rijem Čan-Bokom, u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje. Ričardson je rekao da je general Ri pristao da ostatke šetorice vojnika peda jednoj komisiji Ujedinjenih nacija, u sredu. Guverner Ričardson, koji je jedan od potencijalnih kandidata Demokratske stranke, za predsedničke izbore 2008., rekao je da je to pozitivan gest severnokorejske vlade.

Talibani prete novim ubistvima kidnapovanih zatvorenika

Pripadnici Talibana u Avganistanu zapretili su da će ubiti četiri avganistanska medicinska radnika i njihovog vozača ako vlasti ne oslobode dvojicu talibanskih komandanata. Jedan avganistanski lekar, tri bolničara i vozač oteti su 27. marta, u poktrajini Kandahar. Najnovija pretnja objavljena je dan pošto je Taliban odsekao glavu avganistanskom prevodiocu Adžmalu Nakšbandiju, otetom prošlog meseca zajedno sa jednim italijanskim novinarom. Taliban je saopštio da je prevodilac ubijen zato što su avganistanske vlasti odbile da oslobode talibanske zatvorenike. Avganistanski predsednik Hamid Karzai osudio je to pogubljenje, zajedno sa američkim funkcionerima i italijanskom vladom. Predstavnik Ujedinjenih nacija za Avganistan pozvao je vlasti da odgovorne privedu pravdi.

Buš: Reforma američkog zakona o imigraciji do kraja ove godine

Predsednik Buš je obećao da će reforma američkog zakona o imigraciji biti sprovedena ove godine, dodavši da njegova saradnja sa Kongresom po tom pitanju obećava. Buš je izneo osnovne crte svog plana u današnjem govoru, održanom u Jumi, u Arizoni, nedaleko od meksičke granice. Izmedju ostalog, njegov predlog obuhvata uspostavljanje kategorije gostujućeg radnika, što bi trebalo da smanji krijumčarenje ljudi preko granice. Zatim izradu ličnih karata za strane radnike, koje bi bilo nemoguće falsifikovati, kao i veće kazne za poslodavce koji zapošljavaju ilegalne imigrante. Predsednik Buš bi takodje želeo da uspostavi ravnotežu izmedju deportacija i amnestija za, kako se procenjuje, 11 miliona ilegalnih imigranata koji se već nalaze u Sjedinjenim Državama. Buš je i ranije želeo da tu temu učini centralnom temom svoje unutrašnje politike, ali neki članovi Kongresa nisu podržali njegove predloge.

Ruska svemirska letelica trebalo bi da pristane uz MOS

Ruska svemirska letelica sa dvočlanom ruskom posadom i jednim američkim svemirskim turistom trebalo bi kasnije danas da pristane uz medjunarodnu orbitalnu stanicu. U kapsuli Sojuz, lansiranoj u subotu sa ruskog kosmodroma u Bajkonuru, u Kazakstanu, nalaze se kosmonauti Fjodor Jurčikin i Oleg Kotov, kao i američki softverski milijarder Čarls Simonji, koji je platio više od 20 miliona dolara da bi postao peti svetski privatni putnik u svemir. Simonji je sa sobom poneo gurmansku večeru kojom će u četvrtak na orbitalnoj stanici biti proslavljen ruski praznik, Dan kosmonauta. Tim praznikom obeležava se godišnjica leta prvog čoveka u svemir - ruskog kosmonauta Jurija Gagarina, 1961. godine. Posadu stanice trenutno sačinjavaju Rus Mihail Tjurin i Amerikanci Miguel-Lopez Alegrija i Sunita Vilijams. Tjurin, Lopez-Alegrija i Simonji vratiće se na zemlju 20. aprila.

XS
SM
MD
LG