Linkovi

Demonstracije povodom 4. godišnjice ulaska koalicionih snaga u Bagdad


Desetine hiljada demonstranata ogrnutih iračkim zastavama protestvovalo je u Nadžafu, obeležavajući četiri godine od ulaska koalicionih snaga u Bagdad i svrgavanja režima Sadama Huseina. Radikalni šiitski verski vodja Moktada al Sadr pozvao je Iračane da protestuju u svetom gradu Nadžafu, protiv američkog prisustva u Iraku.

"Ne, Americi, "Dole Buš"...Da, Moktadi", uzvikivali su demonstranti, uglavom muškaraci i dečaci, mašući iračkim zastavama, medju kojima se isticala jedna dužine blizu 10 metara, u koloni koja se kretala od Kufe do susednog Nadžafa, 160 kilometara južno od prestonice, a koju su pratila dva kordona policije.

Iračke vlasti najavile su 24-časovnu zabranu kretanja vozila u Bagdadu koja je počela u 5 sati po lokalnom vremenu kako bi se sprečili eventualni napadi automobila-bombi. U saopštenju koje je deljeno u Nadžafu, Al Sadr je pozvao iračke snage da obustave saradnju sa Amerikom. Radikalni verski vodja, čija se naoružana grupacija, poznatija kao Vojska Mahdi, borila protiv američkih snaga 2004, poslednji put je vidjen u javnosti, u svetom gradu Nadžafu, sredinom januara. Američki i irački zvaničnici tvrde da se al Sadr nalazi u susednom Iranu, dok njegovi saradnici inisistiraju da je on i dalje na teritoriji Iraka.

Demonstracije obeležavaju dan kada su američke snage, pre tačno četiri godine, ušle u iračku prestonicu, dvadeset dana od početka invazije na Irak, sa ciljem svrgavanja režima Sadama Huseina. U medjuvremenu, šest američkih vojnika poginulo je u Iraku, saopštila je američka vojska. Trojica vojnika poginula su u eksploziji mine postavljene pored puta dok su patrolirali južno od Bagdada, dok je jedan vojnik ranjen u toj eksploziji. Jedan vojnik je poginuo, a trojica su ranjena u raketnom napadu južno od Bagdada, a dva vojnika su podlegla ranama zadobijenim u borbama, jedan u provinciji Dijala, a drugi u provinciji Salahudin. Četiri godine kasnije bilans žrtava u Iraku je više od 3.270 poginulih američkih vojnika, 140 britanskih i 124 iz drugih država, kao i na desetine hiljada poginulih Iračana.

XS
SM
MD
LG