Linkovi

Palestinski ekstremisti dali listu od nekoliko stotina zatvorenika


Palestinski ekstremisti dali su listu od nekoliko stotina zatvorenika, čije oslobađanje traže u razmeni za slobodu kidnapovanog izraelskog ojnika Gilada Šalita. Njega su oteli pre više od devet meseci naoružani pripadnici islamističke ekstremističke grupe Hamas, a potom su ga držali u Pojasu Gaze. Portparol Hamasa, Gazi Hamad, izjavio je da bi Šalit mogao da bude oslobođen tokom naredne nedelje, ukoliko Izrael ispuni zahteve te organizacije.

Hamad je izjavio izraelskom radiju da će, kako je rekao «velika bitka» biti vodjena oko imena zatvorenika čije oslobađanje traži Hamas. Tu su imena nekih od ekstremističkih vodja, uključujući i Marvana Bargutija, koji je osudjen na pet doživotnih robija zbog planiranja napada na Izrael.

Vodja Fronta za oslobodjenje Palestine Ahmad Sadat je takodje na listi. Izrael ga je optužio za glavnog organizatora atentata na ministra Rehavama Zevija pre pet godina.

Izraelski ministar Rafi Eitan izjavio je da bi oslobađanej zatvorenika moglo da ugrozi izraelsku bezbednosti.

Medjutim, on je takodje rekao da bi Izrael trebalo da učini sve što može kako bi kidnapovanog vojnika vratio kući. To je dilema za izraelsku vladu: ona saoseća sa porodicom vojnika, ali porodice žrtava terorističkog napada protive se sporazumu.

Cion Suviri izgubio je sina, ćerku i zeta u palestinskom napadu. On kaže da su pregovori oko razmene zatvorenika akt slabosti.

«Poruka koju šaljemo je: Ubijaj Izraelce i kidnapuj vojnike, a mi ćemo osloboditi teroriste», kaže Suviri.

Izraelski zvaničnici pokušavaju da ublaže palestinske zahteve za što hitnijim dogovorom. Po rečima jednog izraelskog ministra: «do dogovora je još dug put».

XS
SM
MD
LG