Linkovi

Razgovor sa Ričardom Girom o filmu "The Hoax"


Pre 35 godina, pisac Kliford Irving je osuđen i poslat u zatvor zato što je napisao i ubedio izdavača da finansira lažnu autobiografiju zatvorenog milijardera Hauarda Hjuza. Irving je kasnije otkrio detalje prevare u knjizi koja je sada pretvorena u dugometražni film, a ulogu autora tumači Ričard Gir. Novinar Glasa Amerike Alan Silverman razgovarao je sa velikom zvezdom Holivuda o filmu pod nazivom "The Hoax".

Klifor Irving iz filma je čovek koji očajnički želi da bude priznat, pogotovo kada mu njegov agent kaže da je izdavač odbio njegov poslednji roman. Kao neko ko ne prima takve vesti skrštenih ruku, Irving smišlja plan kako da ubedi izdavača da plati poveću sumu novca – preciznije milion dolara – za knjigu o industrijskom magnatu Hauardu Hjuzu, jednoj od najmisterioznijih javnih ličnosti pre 35 godina. Irving tvrdi da je dobio redak … u stvari, ne redak, već nezamisliv intervju sa Hjuzom. S obvzirom da je u pitanju baš velika laž, njegov agent i izdavač mu – logično – poveruju:

Činjenica da Hjuz bar 15 godina nije davao izjave za medije je ono što Irving smatra posebnom prednošću svog plana. Kako objašnjava saradniku Ričardu Saskindu (koga igra Alfred Molina), ne postoji niko ko bi mogao da porekne njegovu priču, izuzev samog Hjuza, koji je ozloglašeni usamljenik:

Ričard Gir kaže da ga je priča u ovom filmu zainteresovala, jer Irvinga, kako se izrazio – karakteriše ljudskost, s kojom je vrlo lako poistovetiti se.

“Svi mi lažemo, neko manje, neko više, ali svi to radimo. Lažemo sami sebe, lažemo druge ljude i obično to nije dovoljno da neko bude povređen, ali niko ne može da kaže da nikad nije lagao. Bilo je važno da se prikaže da taj čovek nije bio dovoljno cenjen. On je to svakako osećao, a postojao je i taj nadmeni stav ostalih iz književnog sveta koji su smatrali da on nije kul. Mislimd a svi možemo da se identifikujemo s tim, ako i da postoje stručnjaci koji baš i ne znaju toliko. Svi bi mi voleli da im dokažemo da smo možda bolji nego što oni misle.”

Irving, koji je prodajom prava na knjigu omogućio da se napravi filmska adaptacija, hvalio je Girov nastup, ali se žalio na kreativne slobode u priči. Gir kaže da nije pokušao da se vidi i razgovara sa Irvingom pre snimanja i podseća i njega i publiku da se radi o igranom filmu.

“Ovo nije dokumentarac o njemu. Ovo je dvosatna drama u kojoj se predstavlja jedan istorijski period koji se tiče Kliforda Irvinga, Hauarda Hjuza i mnogo drugih stvari.”

Gir kaže da je dok je radio istraživanje za ulogu, postao ubeđen da je i sam Irving bio iznenađen da je zamalo uspeo u prevari. Gir je takođe uveren da novac nijednog trenutka nije bio glavni motiv.

“Mislim da je iskreno planirao da vrati novac. U trenutku kada je konačno uhvaćen, jednostavno je vratio novac i rekao 'nisam ovo uradio zbog toga'. Jednostavno je mislim osećao da će doći do toga. On je pravio umetničko delo koje je definitivno bilo usmereno protiv stručnjaka i moćnika koji su mu se zamerili u životu i hteo je da im kaže 'Prevario sam vas'.”

Autor je proveo 14 meseci u federalnom zatvoru, a kada je pušten vratio se pisanju romana. "The Hoax" je režirao Las Halstrom, a u glavnim ulogama se pojavljuje i dobitnica Oskara Marša Gej Harden, kao Irvingova žena Itid, koja je takođe osuđena zbog saučesništva u prevari.

XS
SM
MD
LG