Linkovi

80% dece prima lekove koji su testirani i odobreni samo za odrasle


Jedno obimno istraživanje pokazuje da 80 odsto dece u američkim bolnicama prima lekove koji su testirani i odobreni samo za odrasle. To često navodi pedijatre na potencijalno opasnu pretpostavku - da će ti lekovi, ako su dobri za odrasle, biti bezbedni i za decu.

Kada roditelji predaju svoju bolesnu decu bolničkom osoblju, lekar Denijel Bendžamin sa Univerziteta «Djuk», kaže da većina nije svesna ove uznemirujuće injenice.

«U većini slučajeva, kada tretiramo decu, mi i ne znamo da li imamo pravi lek, koliko je on bezbedan i koja je ispravna doza», kaže ovaj lekar, dodajući da o tome misli svaki put kada prepisuje lekove za decu.

«Redovno strepim da li će taj lek da napravi detetu veću štetu? Da li će više da mu škodi od same bolesti», kaže doktor Bendžamin.

Istraživanje sprovedeno na Dečjoj bolnici u Filaldelfiji, ukazuje da gotovo 4 od 5 dece koja su hospitalizovana u Sjedinjenim Državama, prima lekove koji su testirani samo za odrasle. Istraživanje se bavilo samo lekovima koji se prepisuju u bolnicama, ali doktor Samir Šah, glavni autor studije, kaže da je van bolnice isti slučaj: deca primaju iste lekove kao i odrasli. Još jedan pedijatar iz Dečje bolnice u Filadelfiji, Piter Adamson, naglašava da deca i odrasli reaguju na lekove potpuno različito.

«Promene u mišićima, kostima, vodi, proteinima, mastima, sve to može da ima uticaj na ono što se dešava sa lekom», kaže on.

Istraživanje je pokazalo da bi posledice mogle da budu ozbiljne, čak smrtonosne. Lekari često nemaju drugi izbor nego da prepišu te lekove, posebno za decu obolelu od težih bolesti. Američka Agencija za hranu i lekove preduzela je korake kako bi podstakla farmaceutske kompanije da povećaju broj lekova testiranih za decu. Autori studije ukazuju da treba prikupiti još više informacija o lekovima koji se slobodno prepisuju za decu, a nisu testirani za najmlađe pacijente.

XS
SM
MD
LG