Linkovi

"Sojuz" lansiran sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu


Ruska raketa "Sojuz" sa dvojicom kosmonauta i kosmičkim turistom, američkim milijarderom Čarlsom Šimonjijem lansirana je sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, što su diretno prenosili ruski televizijski kanal "Vijesti" i internet.

Raketna letilica treba da pristane uz Međunarodnu kosmičku stanicu u poneđeljak. "Sojuz TMA-10" prebaciće na MKS posadu 15. osnovne misije, Ruse Fjodora Jurčihina i Olega Kotova, koji će na orbiti boraviti pola godine. Treće mesto u 'Sojuzu' zauzeo je kosmički turista, Amerikanac mađarskog porijekla Čarls Šimonji, koji se na početku leta veoma dobro držao. On će na orbiti izvesti nekoliko eksperimenata i vratiće se na Zemlju za 12 dana sa Mihailom Tjurinom i Majklom Lopes-Alegrijom, koji se na MKS nalaze od septembra prošle godine.

Devet minuta posle starta, "Sojuz" je izašao na planiranu orbitu i počeo samostalni dvodnevni let ka MKS. Svi sistemi broda su savršeno funkcionisali. Posada ima zadatak da susretne i rastovari dva teretnjaka "Progres", kao i da isprati na put sadašnju posadu. I kosmički turista Šimonji ima pune ruke posla. Ovaj stručnjak za programiranje izvešće na MKS nekoliko eksperimenata za evropsku i japansku kosmičku agenciju.

XS
SM
MD
LG