Linkovi

Pristupanje NATO-u pomaže evropsku integraciju Crne Gore


Proces pristupanja NATO-u ne koči, već pomaže evropsku integraciju Crne Gore, rekao je crnogorski šef diplomatije Milan Roćen, nakon što je Vlada Crne Gore usvojila Prezentacioni dokument za pristupanje NATO-u. Ministar Roćen je rekao da su procesi pristupanja NATO-u i EU komplementarni i utemeljeni na istim vrijednostima.

''Standardi koji se traže su praktično isti, tako da će Crna Gora koristiti mehanizme NATO programa Partnerstvo za mir za sveukupni proces društvenih i ekonomskih reformi'', rekao je Roćen.

On je kazao da je Vlada, usvajanjem Prezentacionog dokumenta, saopštila jasan cilj-članstvo u NATO i spremnost da doprinosi svojoj i regionalnoj bezbjednosti.

''Crna Gora se Prezentacionim dokumentom nije obavezala na neki konkretan doprinos u saradnji sa NATO, već na razvoj svojih kapaciteta. Kada dostignemo potreban nivo, onda ćemo, u dogovoru sa NATO, vidjeti kojim ćemo aktivnostima doprinositi i da li će one biti vojne ili stručne,tehničke, medicinske i slično'', naveo je Roćen.

On je izričit da od Crne Gore niko ne očekuje da ponudi svoje aerodrome i luke za vojne baze NATO-a. Roćen, ipak, tvrdi da je Crna Gora još daleko od ispunjavanja NATO standarda i poziva na oprez kada se govori o priključenju Alijansi.

Crnogorska Vlada na posljednoj sjednici, usvojila je Prezentacioni dokument u kome je navedeno da je članstvo u NATO jedan od njenih najvažnijih poitičkih i bezbjednosnih ciljeva. Vlada je istakla da je to od izuzetnog značaja u garantovanju mira i stabilnosti Crne Gore.

Istaknuto je da Crna Gora izražava spremnost da doprinese borbi protiv terorizma i očuvanju mira u svijetu, pa je odlučna da zajedno sa NATO izgrađuje operativne sposobnosti svojih snaga.

XS
SM
MD
LG