Linkovi

Izraelski borbeni helikopteri raketirali severni deo pojasa Gaze


Jedan palestinski ekstremista je poginuo, a dvojica su ranjena, u napadu izraelskih borbenih helikoptera na sever pojasa Gaze. Lokalni stanovnici su taj napad opisali kao najžešći od prekida vatre, proglašenog krajem novembra prošle godine. Portparol Islamskog džihada je izjavio da su helikopteri ispalili najmanje dve rakete na naoružane članove te organizacije i jednog pripadnika levičarskog Demokratskog fronta za oslobodjenje Palestine. Predstavnik izraelske armije je saopštio da je vatra bila odgovor na sumnjivo kretanje kraj granične ograde, gde su ekstremisti navodno pokušavali da podmetnu eksploziv. Palestinski izvori su rekli da su izraelski tenkovi ušli nadomak izbegličkog logora Džabalija, što je armija demantovala. Izraelski ministar odbrane Amir Perec je ovlastio vojsku da izvodi ograničene operacije unutar pojasa Gaze, uprkos dogovoru o prekidu vatre. Neke palestinske ekstremističke organizacije su nastavile da raketiraju južni Izrael sa severa pojasa Gaze, uprkos tom dogovoru. One su ispalile najmanje 150 raketa, a Izrael je izveo jedan napad iz vazduha u martu. Perec je rekao da jevrejska država neće dozvoliti nastavak jačanja i naoružavanja ekstremista u tom priobalnom području.

Palestinski analitičar, Vadia Abu Naser, ističe da palestinske vlasti nisu bile u stanju da kontrolišu ekstremiste koji krše primirje.

”Reći ću vam iskreno, mislim da je vrlo teško sprovesti kompletni prekid vatre, posebno zbog činjenice da se radi o velikom broju malih ćelija koje ne polažu račune nikome.“

Izrael je saopštio da su grupe poput Hamasa i islamskog Džihada koristile to primirje da bi prokrijumčarile eksploziv, rakete i drugo oružje u Gazu putem tunela iz susednog Egipta. Izraelski predstavnik Mark Regev kaže:

”Izazov je jasan. Imamo situaciju u kojoj su ekstremističke grupe unutar Gaze i pokušavaju da unaprede svoje terorističke i strategijske sposobnosti, kao i da se domognu savremenog oružja. Naravno nije nam u interesu da se to dogodi.“

Strahujući da bi Gaza mogla da predstavlja strategijsku pretnju Izraelu, armija planira veliku ofanzivu. Medjutim, političko rukovodstvo nije voljno da to odobri, jer bi verovatno bilo velikih žrtava i na strani vojske kao i na strani palestinskih civila. Primirje ne vlada na Zapadnoj obali, gde izraelska vojska nastavlja gotovo svakodnevne napade na tražene militante. U sukobu u izbegličkom logoru Dženin, vojnici su ranili Zakariju Zubejdija, lokalnog lidera Brigada mučenika Al Akse.

XS
SM
MD
LG