Linkovi

Sve hrišćanske crkve proslavile Vaskrs svoj najveći praznik u godini


Sve hrišćanske crkve proslavile Vaskrs, Vaskrsnuće Isusa Hrista, svoj najveći praznik u godini, koji Srpska pravoslavna crkva još naziva praznikom nad praznicima. Srpski patrijarh je Vaskršnju liturgiju služio u Sabornoj crkvi u Beogradu, a beogradski nadbiskup Vaskršnju misu u crkvi svetog Ante.

Povodom Vaskrsa, čestitke sveštenstvu i vernicima u Srbiji uputili su patrijarh srpski Pavle, beogradski nadbiskup Stanisalv Hočevar i najviši državni zvaničnici. Patrijarh Pavle usprotivio se u Vaskršnjoj poslanici "nametnutom menjanju statusa Kosova i Metohije", jer bi to vodilo ka menjenju čitave istorije, kulture i državnosti Srbije. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar ocenio je u Vaskršnjoj poruci da je svako slavljenje Vaskrsa "prilika da zadobijemo novi pogled, otkrijemo novi put, usvojimo novi stil života, uspostavimo veće i dublje zajedništvo".

Predsednik Srbije Boris Tadić u čestitki patrijarhu Pavlu, nadbiskupu Hočevaru, sveštenstvu, vernicima i svim gradjanima poželeo je da se praznični dani provedu "u duhovnom i sveopštem miru, razumevanju i toleranciji medju vernicima, prijateljima i komšijama".

"Neka nas taj veliki praznik ohrabri i da nam snage da zajedno prodjemo kroz iskušenja i teškoće sa kojima se danas kao narod i država suočavamo, sa željom da nastupe bolja i srećnija vremena", poručio je Tadić.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je hrišćanskim vernicima poželeo da praznične dane provedu u dobrom zdravlju, duhovnom miru, slozi i istinskom blagostanju. čestitajući veliki hrišćanski praznik Vaskrs, Koštunica je naveo da "Srbija, kao i sve države na svetu, ima neprikosnoveno pravo da za nju važe opšta načela medjunarodnog prava i osnovna Božija i ljudska pravda. U čestitki se ističe da je Srbija odlučno odbacila kao protivpravan i nezakonit čin, predlog kojim se otima deo srpske teritorije - Kosovo i Metohija, duhovno i istorijsko središte srpskog naroda.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković čestitao je Vaskrs svim hrišćanskim vernicima u Srbiji, a u čestitki pravoslavnim vernicima poručio je da treba da se posebno "pomolimo i borimo za mir i pomirenje medju ljudima i narodima na Kosovu i Metohiji, protiv stradanja i progona hrišćana i srpskih crkava i manastira, za celovitu Srbiju i legitimna prava svih koji žive u okviru njenih državnih granica".

Vladici Artemiju, sveštenstvu i pravoslavnim vernicima na Kosovu veliki hrišćanski praznik Vaskrs ceštitao je i predsednik Kosova Fatmir Sejdiju. On je istakao da želi da na ovaj veliki verski praznik jača mir i razumevanje medju gradjanima Kosova, jer "Vaskrs predstavlja dan nade i opšte vere za mir u svetu i za ljubav medju svim narodima sveta". Vaskrs su čestitali i ministar vera Srbije Milan Radulović, pojedine stranke, vojvodjanski i beogradski funkcioneri.

Crnogorski čelnici i poglavari pravoslavnih crkava čestitali su građanima ovaj veliki vjerski praznik. Crnogorski premijer Željko Šturanović uputio je povodom velikog hrišćanskog praznika – Vaskrsa, čestitke vjernicima i svještenstvu pravoslavne i katoličke crkve u Crnoj Gori. U čestitki koja je upućena svještenstvu i građanima pravoslavne vjeroispovijesti, Šturanović navodi da su temelji istorijskog trajanja Crne Gore neodvojivi odcivilizacijskih vrijednosti koje je podarilo Hristovo učenje. „To podrazumijeva težnju ka dobru, zajedništvu, toleranciji i uzajamnom razumijevanju“. Šturanović je čestitku uputio i nadbiskupu barskom i primasu Srbije Zefu Gašiju, biskupu kotorskom Iliji Janjiću, svještenstvu i svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti.

Čestitajući Vaskrs vjernicima i svještenstvu pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti crnogorski predsjednik Filip Vujanović naveo je da nas "dan radosti života, Vaskrsenje podsjeća da smo dužni poštovati njegove poruke zajedništva i ljubavi među ljudima, kao neprolaznih vrijednosti hrišćanstva". Ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Fuad Nimani četitao je Vaskrs svim vjernicima hrišćanske vjere.

Mitropolit SPS u Crnoj Gori Amfilohije ocijenio je da postoji mogućnost da se nađe pravedno rješenje za status Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenjih nacija. On je upozorio svjetske sile da moraju imati u vidu da se Srbi nikada neće odreći Kosova, jer je to njihova sveta zemlja.

XS
SM
MD
LG