Linkovi

Britanski vojnici tvrde da su im Iranci pretili zatvorskom kaznom


U zajedničkoj izjavi marinci su naveli da im je rečeno da će, ako ne budu priznali da su zalutali u iranske vode, provesti sedam godina u zatvoru.

"Noću smo ispitivani i date su nam dve opcije. Ako priznamo da smo zalutali, uskoro ćemo se naći u avionu za Britaniju. Ako ne, provešćemo sedam godina u zatvoru", navodi se u izjavi i dodaje da su čuli repetiranje oružja i bojali se najgoreg.

Marinci insistiraju na tome da su bili uhapšeni u iračkim vodama i da su tokom zatvoreništva trpeli konstantni psihološki pritisak. Posle hapšenja u Zalivu, mornari i marinci su prebačeni u zatvor u Teheranu.

"Vezali su nam oči i ruke i postavili su nas nasuprot zida", navodi se u izjavi.

Jedina žena u grupi - Fej Tarnej bila je izolovana nekoliko dana i rečeno joj je da su ostali pušteni kući.

"Četiri dana je mislila da je jedina ostala. Zadivljujuće se ponela i zadržala je dosta dostojanstva", rekao je kapetan kraljevskih marinaca Kris Er.

Er je takodje rekao i da su marinci doneli mudru odluku kada su se uzdržali od sukoba sa pripadnicima Iranske revolucionarne garde koji su ih zarobili.

Iran tvrdi da su vojnici upali na njihovu teritoriju, a Britanija da su se nalazili i iračkim vodama gde su sprovodili redovnu misiju UN. Iranska državna televizija optužila je britansku vojsku da je svojim marincima diktirala" šta treba da kažu na konferenciji za novinare - pa su oni rekli kako su u iranskom pritvoru bili pod pritiscima. Televizija je navela da su marinci, koje je Iran zbog ulaska u njegove teritorijalne vode držao 13 dana u pritvoru, održali ranije organizovanu konferenciju na kojoj su "britanski vojnici samo čitali ono što im je izdiktirano".

"Izdali su saopštenje koje je potpuno suprotno od onoga što su rekli u Iranu i sada tvrde da su bili u iračkim vodama kada su uhvaćeni", pročitao je spiker iranske televizije.

Iranska televizija nije emitovala konferenciju za novinare, dok je arapska televizija Al Alam počela živi prenos, ali ga je posle nekoliko minuta prekinula.

XS
SM
MD
LG