Linkovi

Medjunarodni skup usvojio dokumentu o klimatskim promenama


Na konferenciji o klimatskim promena delegati su imali celonoćno zasedanje da bi konačno premostili razlike u stavovima naučnika i političara i usvojili dokument kojim se upozorava na pogubne posledice globalnog zagrevanja.

Usvojeni dokument o klimatskim promenama ne zahteva od vlada da usvajaju nove zakone, troše novac ili preduzimaju bilo kakve akcije za suzbijanje globalnog zagrevanja. Ali, ono što naučnici smatraju velikim progresom, jeste saglasnost vlada oko 130 zemalja da je globalno zagrevanje u toku i to na svim kontinentima. Jedan od koautora izveštaja Medjunarodnog panela za istraživanje klimatskih promena, Martin Peri, smatra dokument značajnom prekretnicom.

“Ovo je važan zaključak: ne govori se više o nečemu što bi moglo da se desi već o čvrstim dokazima koji su merljivi.”

Ti dokazi ukazuju da je situacija gora nego što se verovalo. Glečeri se tope, pustinje se povećavaju, temperatura postepeno raste. A sve to je rezultat ispuštanja u atmosferu ugljendioksida stvorenog ljudskim delovanjem. Celo čovečanstvo će trpeti posledice toga, a posebno siromašne populacije koje su već i onako ugrožene zbog nedostatka hrane i adekvatne zdravstvene nege, ukazuje Peri.

“Svako zagrevanje umanjuje prinose. A u svetu ima 500 miliona gladnih, i kao rezultat klimatskih promena verovatno će biti još više.”

Prema izveštaju Medjunarodnog panela za istraživanje klimatskih promena, zbog porasta temperature ugroženo je i 30 životinjskih i biljnih širom sveta. Mada neki naučnici smatraju da je vladama na konferenciji u Briselu bilo dozvoljeno da ublaže alarmantne naučne nalaze, Martin Peri kaže da je činjenica da su zvaničnici potpisali dokument samo po sebi veliki uspeh.

“Koliko god to bilo bolno, barem je postignuta medjudržavna saglasnost o osnovnim informacijama. Nismo aktivno angažovani u rešavanju problema ali smo barem konsolidovali ono što o tom problemu znamo.”

Panel će idućeg meseca sastaviti izveštaj o tome šta čovečanstvo treba da uradi da bi se izbegle najteže posledice klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG