Linkovi

Gejts: Ukoliko bismo se naglo povukli iz Bagdada došlo bi do porasta sektaškog nasilja


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts upozorio je da bi ograničavanje američkih vojnih operacija u Iraku moglo da dovede do masovnog krvoprolića medju zaraćenim iračkim frakcijama. Za to vreme, lideri Demokrata u Kongresu prete da će obustaviti izdvajanja za većinu vojnih operacija u Iraku ako predsednik Buš ne pristane da odredi rok za povlačenje američkih snaga.

Robert Gejts je osuo paljbu po Demokratama dok se zaoštrava sukob izmedju izvršne i zakonodavne grane vlasti oko budućnosti ameirčkog vojnog angažmana u Iraku. U jednom radijskom intervjuu Gejts je upozorio da će se «etničko čišćenje u Bagdadu i ostalim delovima Iraka» intenzivirati ako dodje do smanjenja američkih vojnih operacija. Nešto ranije, u razgovoru sa novinarima u Pentagonu, on je nešto blažim jezikom izneo istu poruku.

«Verujem da bi, ukoliko bismo se naglo povukli iz Bagdada u ovom trenutku, došlo do dramatičnog porasta sektaškog nasilja.»

Gejts dodaje da bi prerano okončanje vojnih operacija omogućilo «bandama ubica da slobodno lutaju Irakom».

«Žrtve mučenja i ubistava su žrtve odreda smrti. Nisu u pitanju velike grupe ljudi koje izlaze na ulice da bi se medjusobno ubijale. To su smišljena ubistva iza kojih stoji relativno mali broj ljudi. Oni nastoje da rasplamsaju sektaško nasilje i dovedu do propasti plana za bezbednost u Bagdadu, tako što će poremetiti proces pomirenja».

Pentagon navodi da je za nastavak vojnih operacija u Iraku i Avganistanu potreban novi priliv sredstava u narednih nekoliko nedelja. Oba doma Kongresa usvojila su predloge zakona koji dozvoljavaju te izdatke, ali takodje postavljaju rok za povlačenje vojnika, dok predsednik Buš preti da će uložiti veto na svaki zakon kojim bi se odredio takav rok. Demokratski lideri se sada zalažu za još tvrdji zakon kojim bi se prekinulo finansiranje većine vojnih operacija u Iraku. Mnoge Demokrate smatraju da američki napori u Iraku nisu urodili plodom. Medjutim, predsednik Buš tvrdi da njegov sadašnji plan – povećanje broja američkih vojnika u najosetljivijim delovima Iraka– počinje da daje rezultate. Predsedavajući Združenog generalštaba američke vojske, general Piter Pejs, kaže da se pojačanje broja vojnika odvija po planu i da će biti dovršeno do juna. Sekretar Gejts je izrazio nadu da će plan za uspostavljanje bezbednosti u Iraku uspeti, ali je i sam priznao da se «usteže od davanja preterano optimističnih procena».

XS
SM
MD
LG