Linkovi

Helen Tomas novinarska legenda širom Amerike, a posebno u Vašingtonu


Kao prva novinarka je akreditovana u Beloj kući gde je 57 godina pomno pratila vašingtonsku političku scenu.

Helen Tomas je rodjena u državi Kentaki 1920. u porodici doseljenka iz Libana koji su spremno prihvatili kulturu svoje nove domovine smatrajući sebe Amerikancima od momenta kada su kročili na američko tlo. Tomasova kaže da je njena životna opsesija novinarstovom počela već u gimnazijskim danima. Kao diplomac državnog univrziteta Vejn u Mičigenu, dobila je prvi posao u novinarstvu kao kurir u redakciji jednog vašingtonskog lista. U novinskoj agenciji “Junajted pres internašonal” zaposlila 1943. a 1955. poveren joj je zadatak da izveštava o federalnim agencijama u Vašingtonu. Četiri godine kasnije, kao prva žena izabrana je za predsednika “Nacionalnog pres kluba,” profesionalnog udruženja novinara sa sedištem u Vašingtonu. Popularnost je stekla kao agencijski novinar koji je najpre pratio predsedničku kampanju Džona Kenedija, a zatim i njegovu karijeru u Beloj kući. Svetski almanah je 1976. godine svrstao Helen Tomas medju 25 najuticajnijih žena u Americi. Ona kaže da je jednostavno nastojala da ispunnjava svoje obaveze kao novinarka jer su zdravi mediji od presudne važnosti za zdravu demokratiju.

“Kad imate priliku da postavite pitanje predsedniku SAD, ono treba da je dobro. Mislim da predsednicima uvek treba postavljati neočekivana i izazovna pitanja. Oni moraju da budu pozvani na odgovornost za sve što čine jer je sudbina sveta u njihovim rukama.”

Helen Tomas je svoje dugogodišnje iskustvo izveštača iz Bele Kuće knjigama “Hvala na uspomenama, gospodine Predsedniče” i ” Prvi red u Beloj kući.” U najnovijoj knjizi ”Stražar demokratije” oštro je kritikovala vašingtonske novinara za koje smatra da su zakazali u svojoj profesiji jer ne istupaju dovoljno odlučno u svom pristupu Bušovoj administrciji i njenoj politici prema Iraku.

”Imam osećaj da mediji ne ispunjavaju svoju dužnost i da su latergični. Novinari se prilagodjavali administraciji, umesto da postavljaju teška pitanja.”

Helen Tomas se nada da će biti zapamćena kao neko ko se pridržavao osnovnih principa svoje profesije:

“Uvek sam tragala za istinom i tako izveštavala.”

XS
SM
MD
LG