Linkovi

Roan: Crnogorska Vlada zauzela odgovoran stav o pitanju Kosova


Crnogorska Vlada zauzela je veoma odgovoran stav o pitanju Kosova, a Crna Gora mora ostati stabilna zemlja koja održava dobre odnose sa Srbijom i Kosovom, kao i sa ostalim susjedima, rekao je u Podgorici zamjenik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za Kosovo Alber Roan

Rasprava o Ahtisarijevom planu za Kosovu u Savjetu bezbjednosti tek je počela, pa Roan tvrdi da je o tome rano donositi zaključke.

-To je početak procesa u Savjetu bezbjednosti i rano je bilo šta reći. Ali, iskreno se nadmo da će Savjet bezbjednosti usvojiti Ahtisarijev predlog.

Crnogorski zvaničnici u razgovorima sa Roanom, ponovili da je za Crnu Goru, koja je od početka bila za rješenje statusa Kosova mirnim putem- kroz pregovore Beograda i Prištine, uz posredovanje međunarodne zajednice- najvažnije da se očuva mir i stabilnost u zemlji. Izaslanik Roan kaže da u potpunosti podržava takav stav.

-Smatramo da je crnogorska Vlada zauzela veoma odgovoran stav po pitanju Kosova. S obzirom na položaj Crne Gore, kao susjedne zemlje i Srbije i Kosova, kao i na specifičnost etničkog sastava, stav Crne Gore je za uvažavanje. Naš prijedlog proizilazi iz pregovora, to nije konačno rješenje jer, nažalost, nije bilo moguće postići dogovor. Prijedlog se zasniva na intenzivnim pregovorima koji su se u Beču odvijali više od godinu.

Roanova poruka zvaničnoj Podgorici i preporuka za Crnu Goru jeste da ostane faktor stabilnosti na Balkanu:

-Najbolji doprinos koji Crna Gora može pružiti jeste da radi što i do sada-da bude stabilna zemlja koja održava dobre odnose sa Srbijom i Kosovom, kao i sa ostalim susjedima.


XS
SM
MD
LG