Linkovi

15 britanskih mornara i marinaca, koji su dve nedelje bili zatočeni u Iranu, doputovali kući


Petnaest britanskih mornara i marinaca koje je Iran držao u zarobljeništvu gotovo dve nedelje vratili su se u Britaniju. Premijer Toni Bler pozdravio je njihov povratak, ali je istakao da nikakav sporazum sa Iranom nije postignut u cilju njihovog puštanja na slobodu.

Oslobodjena posada broda britanske mornarice stigla je na Londonski aerodrom oko podneva. Posle kratkog fotografisanja, mornari su vojnim helikopterima prebačeni u vojnu bazu jugozapadno od Londona. Premijer Bler je poželeo dobrodošlicu oslobodjenim marincima i mornarima koje su iranske snage zarobile 23. marta optuživši ih da su ušli u iranske teritorijalne vode. Tu optužbu Britanija odbacuje. U neočekivanom potezu, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je juče objavio oslobadjanje britanskih mornara čemu su prethodile intenzivne komunikacije izmedju Londona i Teherana. Premijer Bler tvrdi da u tom procesu nije postignut nikakav sporazum.

Gejts: Sjedinjene Države nemaju nameru da oslobode pet Iranaca

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je izjavio da Sjedinjene Države nemaju nameru da oslobode pet Iranaca koji su od januara u pritvoru američkih snaga u Iraku. Gejts je danas u Sekretarijatu za odbranu rekao da američki i irački zvaničnici razmatraju da li da dozvole iranskim zvaničnicima da posete pritvorenike, dodavši da američke snage nemaju obavezu da to učine. Sjedinjene Države optužuju petorku da je povezana sa mrežom iranske Revolucionarne garde, koja snbdeva pobunjenike u Iraku oružjem i novcem. Iran tvrdi da su ti ljudi članovi diplomatskog osoblja.

Četiri britanska vojnika i prevodilac poginuli u Iraku

Četiri britanska vojnika i njihov prevodilac poginuli su danas, a još jedan vojnik je ranjen u zasedi u južnom Iraku, saopštila je britanska vojska. Britanska patrola naišla je na nagaznu minu, a zatim su na nju pucali pobunjenici iz zasede, u oblasti Hajanijeha u Basri, 550 kilometara jugoistočno od Bagdada, precizirala je portparolka britanske vojske kapetan Kejti Braun. Kako je rekla, u sukobu su poginula četiri vojnika, prevodilac državljanin Kuvajta, a još jedan vojnik je ranjen. To je najveći broj britanskih vojnika koji su poginuli u jednom napadu od 12. novembra. Tada su četiri britanska vojnika poginula u napadu na patrolni brod međunarodnih snaga kod vodenog puta Šat Al Araba, kod Basre.

Posada preživela pad američkog helikoptera kod Bagdada

Američki vojni helikopter srušio se danas južno od Bagdada a svih devet članova posade i vojnika preživelo je pad, saopštile su danas američke snage u Iraku. Četiri vojnika su, međutim, ranjena prilikom pada helikoptera, navodi se u saopštenju. Američke snage nisu saopštile uzrok pada helikoptera. Najmanje devet američkih helikoptera se srušilo ili je oboreno tokom ove godine u Iraku.

XS
SM
MD
LG