Linkovi

Iranski predsednik oslobodio 15 britanskih mornara


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad objavio je da je donio odluku da oslobodi 15 pripadnika britanske kraljevske mornarice koji su zarobljeni u vodama Persijskog zaliva, pre dve nedelje.

Mornari su zarobljeni dok su obavljali inspekciju jednog broda, u moreuzu Šat el Arab, pošto su - kako tvrdi Teheran - ušli u iranske teritorijalne vode.

London je tu tvrdnju iranskih vlastui demantovao, ističući da su mornari bili u iračkim vodama.

Iranski predsednik je na konferenciji za novinare u Teheranu, ostao pri dosadašnjim tvrdnajma o loklaciji na kojoj su mornari zarobljeni, a njihovo oslobađanje je - kako je rekao - “dar britanskom narodu“.

Ahmadinedžad je takodje odlikovao medaljom časti pripadnike iranske obalske straže koji su presreli britanski brod. Ahmadinedžad ih je takođe pohvalio zbog toga što su branili iranske teritorijalne vode.

Neposredno nakon konferencije za novinare Ahmadinedžad je prikazan na državnoj TV kako razgovara sa oslobođenim mornarima. Njihov odlazak iz Irana, očekuje se sutra.

Britanski premijer, Toni Bler, rekao je novinarima u Londonu da Britanija nije ljuta na iranski narod i da želi da reši nesuglasice sa iranskom vladom dijalogom i mirnim putem. Bler je rekao da je njegova vlada odmereno pristupila krizi - bez konfrontacije sa Iranom.

Ahmadinedžad je doduše novinarima rekao da je Britanija pismeno obećala da njeni brodovi ubuduće neće ulaziti u iranske teritorijalne vode.

Najavljeni razgovori sa iranskim zarobljenicima u Iraku

Istovremeno je iranska zvanična novinska agencija saopštila da će se iranski izaslanik sastati sa pet Iranaca koje su u januaru u severnom iračkom gradu Irbilu, zarobili pripadnici američkih snaga. Dok Iran navodi da su zarobljenici diplomate, SAD tvrde da je reč o osobama koje su povezane sa Iranskom nacionalnom gardom i da su pomagali pobunu u Iraku.

Predstavnik Stejt departmenta, Tom Kejsi, rekao je novinarima u Vašingtonu danas da je pred Iranom jasan uslov - da suspenduje obogaćivanje uranijuma - ukoliko želi da promeni svoje odnose sa Sjedinjenim Državama.

Rekao je i da Iran može da diskutuje o celom spektru pitanja sa Sjeidnjenim Državama, ali kad bude postupio u skladu sa zahtevima iznetim u rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG