Linkovi

SAD i Britanija tvrde da Savet bezbednosti nije odbacio Ahtisarijev plan


2-339139 un- kosovo barbra schoetzau mmd Predsedavajući Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, britanski ambasador Emir Džons Peri izjavio je ne očekuje odluku o budućem statusu Kosova pre nego što članovi Saveta bezbednosti posete Beograd i Prištinu, kako javlja iz Njujorka novinarka GA Barbara Šocau.

Britanski ambasador u UN izjavio je da će Savet bezbednosti sastaviti misiju za utvrdjivanje činjeničnog stanja koja bi Srbiju u Kosovo trebalo da poseti još ovog meseca.

Pošto članovi misije sastave svoj izveštaj, tek onda će se nastaviti razgovori o budućnosti Kosova shodno predlogu koji je Savetu bezbednosti podneo specijalni izaslanik UN za Kosovo, Marti Ahtisari.

Britanski ambasador Džons-Peri izjavio je da članovi Saveta bezbednosti shvataju osetljivost pitanja i da razmatraju sastav, ciljeve i vremenske okvire predstojeće misije.

”U Savetu bezbednosi postoji uverenje da želimo više od pukih informacija jer brinemo zbog rasparčavanje jedne države. Istovremeno, mnogi u SB priznaju da smo dostigli tačku na kojoj je predlog predsednika Ahtisarija logičan, neophodan politički korak koji, ako se sprovede pažljivo, može dovesti do stabilnosti, zaštite prava i pomirenja izmedju Kosova i Srbije i unutar balkanskog regiona.“

Govoreći u svojstvu briantskog ambasadora u UN, Džons Peri je izrazio uverenje da je Marti Ahtisari iscrpeo sve mogućnosti tokom pregovora izmedju Beograda i Prištine i da je podneo ”pažljivo formulisan“ paket koji sadrži sve elemente potrebne da se pitanje statusa reši.

Peri je inače sinoć, posle prve diskusije o Ahtisarijevom planu u Savjetu bezbjednosti, rekao da među članicma tog tijela Svetske organizacije postoji značajna podrška prijedlogu koji je predočio glavni međunarodni pregovarač.

Britanski ambasador je najavio da će njegova zemlja sa Francuskom, Njemačkom, Italijom, Rusijom i Sjedinjenim Državama najverovatnije već ovog meseca početi da priprema nacrt moguće nove rezolucije o Kosovu.

Predsjedavajući Savjeta bezbjednosti, takođe je negirao tvrdnje da je Ahtisarijev plan na sinoćnjoj sjedinici Savjeta bezbjednosti odbačen.

I pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rozmari Dikarlo danas je u Stejt dipartmentu ponovila stav britanskog ambasadora Perija da Ahtisarijev prijedlog nije odbačen.

«Nije se govorilo o odbacivanju ili prihvatanju prijedloga. Ahtisari je predstavio svoj plan, strane su predstavile svoja gledišta, a predstavnici članica Savjeta bezbjednosti su potom o tom planu diskutovali. Mislim da ćemo u narednim nedeljama imati puno takvih konsultacija unutar Savjeta bezbjednosti. Mislim da će se razjasniti šta Ahtisarijev plan konkretno znači, šta može da učini i kako može da pomogne regionu u cjelini. Nadamo se da će se Savjet o tome izjasniti u narednih nekoliko mjeseci», kazala je Rozmari Dikarlo.

Ona je i danas ponovila da Vašington u potpunosti podržava nadziranu nezavisnost za Kosovo, koju predviđa Ahtisarijev plan.

Takođe je kazala da službeni Vašington sumnja da bi dalji pregovori i odlaganje procesa određivanja kosovskog statusa mogli da dovedu do održivog rješenja.

Beograd zadovoljan ishodom sednice

Zvaničnici u Beogradu, kako prenosi naš dopisnik Miša Brkić, uglavnom su zadovoljni ishodom sednice Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je sednica Saveta bezbednosti samo prvi korak u rešavanju problema vezanih za definisanje statusa Kosova i naglasio da tek predstoje brojne diplomatske aktivnosti srpskih zvaničnika.

"Za mene je posebno važno što je podržana ideja Rusije da se u potpunosti poštuju prava svih građana pokrajine", rekao je Tadić i podržao ideju Rusije da se na Kosovo pošalje misija Ujedinjenih nacija, koja će prekontrolisati standarde koji su do sada postignuti.

Savetnik odlazećeg premijera Vojislava Koštunice, Aleksandar Simić ocenio je da početak rasprave o statusu Kosova u Savetu bezbednosti predstavlja dobar znak i kao najvažnije istakao to što se pitanje standarda vratilo na dnevni red. Simić je procenio da će ruski predlog o slanju misije UN na Kosovo biti prihvaćen.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je posle sednice Saveta bezbednosti počeo period tehničkih pregovora koji može da potraje dva meseca i koji će dovesti do dogovora o novoj rezoluciji.

"Važno je da te pregovore Srbija dočeka spremno, a od Beograda se očekuje", kaže Janjić "da sa trenutne taktike zamrznutog konflikta koja bi kao plan B rodila podelu, pređe na aktivnu politiku i da zaboravi podelu jer to nije ideja oko koje se okupila većina članica Saveta bezbednosti".

Dodik: Odluka o Kosovu uticaće na BiH

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je uoči sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD, Denijelom Fridom u Banjaluci da će odluka o konačnom statusu Kosova, ma kakva bila, imati uticaja i na situaciju u BiH.

"RS je okrenuta sebi, ali niko ozbiljan ne misli da odluka o Kosovu neće imati uticaja na ovdašnje stanje. Šta god ko mislio, ljudi to prate i imaće svoje mišljenje o tome", kazao je Dodik i dodao da će se - u slučaju da Kosovo dobije nezavisnost -mnogi u RS će se pitati zašto postoje različiti standardi.

Svrstavanje Crne Gore ne bi bilo od pomoći

Svrstavanje Crne Gore na bilo koju stranu u procesu ne bi bilo od pomoći u traženju rješenja za budući status Kosova, saopštili su crnogorski zvaničnici u razgovoru sa zamjenikom specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo Albertom Roanom koji je danas boravio u Podgorici. Prenosi Nebojša Redžić.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je kako se nada da nisu iscrpljene sve mogućnosti dogovora, kao ni uvjerenje u visoku odgovornost međunarodne zajednice u odnosu na Kosovo.

Zamjenik specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo Albert Roan upoznao je Vujanovića sa detaljima plana Martija Ahtisarija, pregovaračkim procesom koji je prethodio planu kao i sa, kako je rekao, odlučnošću da se u okviru Savjeta bezbjednosti UN obezbijedi podrška ovom planu.

Vujanović je kazao da je uvjeren da Crna Gora može najbolje pomoći u rješavanju ovog osjetljivog pitanja svojim dobrim primjerom skladnih međunacionalnih i međukonfesionalnih odnosa koji jasno potvrđuju mogućnost kvalitetnog suživota na prostoru Balkana.

Crna Gora je zainteresovana da Beograd i Priština, demokratskim dijalogom, uz dobre usluge međunarodne zajednice, dođu do dugoročno održivog rješenja za status Kosova.

To je crnogorski premijer Željko Šturanović kazao Albertu Roanu dodavši da je Podgorica veoma zainteresovana za rješavanje pitanja Kosova kao složenog i jedinog preostalog bezbjednosnog problema u regionu, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

"Crna Gora, kao multietnička i multivjerska zajednica, u tom pravcu, pruža svoj puni doprinos, jer učvršćujući i unapređujući svoju unutrašnju stabilnost daje doprinos i stabilnosti regiona", kazao je Šturanović.

Svrstavanje Crne Gore na bilo koju stranu u procesu ne bi bilo od pomoći u traženju rješenja za budući status Kosova, rekao je Roanu šef diplomatije Milan Roćen.

On je istakao da je za Crnu Goru, koja je principijelno od početka bila za traženje rješenja mirnim putem, kroz pregovore Beograda i Prištine uz posredovanje međunarodne zajednice, najvažnije da se očuva mir i stabilnost u Crnoj Gori.

"Jer, samo stabilna Crna Gora može biti pouzdan partner i učesnicima kosovskog procesa, kao i regionu i međunarodnoj zajednici", kazao je Roćen.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će naći načina da istraje na ovakvoj poziciji i da održi dobre odnose sa svima, ne zanemarujući i obaveze koje proizilaze iz njenih strateških evropskih i evroatlantskih ciljeva.

Ističe se da je Roan "izrazio razumijevanje za ovakvu poziciju Crne Gore, i izrazio nadu da će Crna Gora i dalje biti faktor stabilnosti na Balkanu".

XS
SM
MD
LG